Espresso Martini

Espresso Martini är enligt många kaffedrinkarnas kaffedrink som i grunden består av vodka, espresso och kaffelikör. Det är en oerhört populär drink som på ett festligt och elegant sätt förhöjer Ditt kaffe och förvandlar det till en väldigt god cocktail. Denna moderna klassiker skapades av bartendern Dick Bradsell i London på 1980-talet under namnet Vodka Espresso. Någon gång under 1990-talet fick drinken istället namnet Espresso Martini eftersom den vanligtvis serverades i martiniglas. 

3 cl Vodka

3 cl Kaffelikör

6 cl Espresso

Kaffet

För att följa ursprungsreceptet och få absolut bästa resultat bör Du använda espresso. Allra bäst är det om Du kan göra det själv i en espressomaskin. Ett annat alternativ är att köpa hem espresso från ett närliggande fik eller café.

Om Du inte har möjlighet att göra eller köpa espresso, kan Du göra Ditt godaste bryggkaffe och använda det. Gör det då gärna lite starkare än vanligt så att smakerna verkligen kommer fram i drinken. Syftet med drinken är ju att det ska smaka gott kaffe (som förhöjs av de andra ingredienserna), så genom att göra det godaste kaffet Du har möjlighet till hemifrån, har Du kommit en bra bit på vägen till en god espresso martini.

Det bästa Du kan göra är helt enkelt att testa Dig fram för att hitta den kaffevariant som Du tycker blir godast i drinken.

Drinken

Låt kaffet svalna. Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is. Skaka tills drinken blivit kall och kaffet bildat ett fluffigt skum. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med några kaffebönor eller riven choklad. Vissa väljer även att ha i sockerlag för att addera mer sötma till drinken. Det förekommer även varianter där man helt utesluter kaffelikören och enbart bygger drinken på kaffe, vodka och sockerlag. Som med alla andra drinkar är det här så klart en smaksak och vårt råd är som alltid att Du provar olika varianter för att hitta det recept som faller Dig bäst i smaken. 

Berätta gärna i en kommentar här nedan hur Du brukar göra.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning