Fortsätt till huvudinnehåll

Poff, miljarder upp i rök för pensionssparare

På mindre än en dag försvann fyra miljarder av pensionsspararnas pengar, men den ansvariga förvaltningschefen visar inga spår av oro.

Trifa Chireh. Nästa år höjs brytpunkten för stsatlig skatt och då kommer färre löntagare komma över den. Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, säger att det ofta är bättre för den som tjänar mindre än brytpunkten att investera i andra sparformer, som kapitalförsäkring eller investeringssparkonto

Där finns den så kallade soffliggarfonden där nästan sex miljoner svenska pensionssparare har sina pengar.

Det är för att de inte gjort något eget aktivt val i premiepensionssystemet och statliga AP7, som förvaltar Såfan, har som mål att erbjuda pensionsspararna både högre avkastning och lägre avgifter än de privata premiepensionsfonderna, skriver Svenska Dagbladet.

Tidningen uppger att soffliggarfonden också utmärker sig positivt och att avkastningen under första halvåret låg på drygt 16,1%.

Det kan jämföras med en snittavkastning på 14,6% för resten av alla fonder på fondtorget under samma period.

Samtidigt har risken ökat i soffliggarfonden och Svenska Dagbladet berättar att AP7 Såfan nyligen förlorade hisnande fyra miljarder kronor på mindre än en dag, och på en enda aktie.

Det var AI-hajpade halvledarföretaget Nvidia som stod för raset. Proppen gick ur techjättens aktie.

Trots det är Lena Fahlén inte särskild bekymrad. Hon tror exempelvis inte på en bubbla med artificiell intelligens som många andra experter varnat för.

Och om börsen säger hon i artikeln, det kan nog bli lite turbulent framöver men långsiktigt, om man bara tittar på konjunkturen och ekonomisk data, så ser det hyfsat bra ut.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp