Fortsätt till huvudinnehåll

Ännu färre tar ut kontanter

Svenskarna gör allt färre uttag från kontantautomater.

Under första halvåret 2024 tog varje svensk ut i genomsnitt 398 kronor i månaden.

Trenden med minskat kontantuttag inte bara fortsätter utan har också förstärkts. Uttagsminskningen med 13% gällande de första sex månaderna kan jämföras med de i genomsnitt 10% som kontantuttagen minskat med årligen de senaste åren.

Jag är rejält oroad över utvecklingen, säger Bankomats marknadschef Johan Nilsson i ett pressmeddelande.

Enligt honom har kontanthanteringen nu hamnat i en negativ och självförstärkande spiral. Den stadigt minskande efterfrågan på kontanter leder till att privata företag drar ner på sin kontantservice, vilket gör det svårare för konsumenter att använda kontanter och då minskar deras efterfrågan ännu mer, påpekar Nilsson.

Regeringen vill stärka möjligheten att handla med kontanter. Dels för vissa grupper i samhället som har svårt att hantera koder eller se siffror på skärm, dels för att det ska finnas en möjlighet att betala kontant vid kris eller kris. En utredning har därför tillsatts.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uppmanat svenskarna att ha “en reserv av kontanter i mindre valörer hemma”. Myndigheten rekommenderar även till användning av kontanter “då och då” för att träna medborgarnas beredskapsförmåga.

Enligt Johan Nilsson har nedmonteringen av kontanthanteringen gjort vårt samhälle mycket sårbart.

Det går inte att snabbt bygga upp kontantinfrastrukturen när krisen plötsligt kommer, säger han.

Antalet kontantautomater minskade från 1 357 till 1 247 från första halvåret 2023 till första halvåret 2024.

Men alla ser inte negativt på det minskade kontantanvändandet.

Vi ser inte det som ett problem. Det finns två anledningar till att man säger nej till kontanter i butiker, det ena är säkerhetsskäl och den andra är kostnaden, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert vid Svensk handel.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp