Fortsätt till huvudinnehåll

Socialdemokraterna lotteri i nytt blåsväder, "lurar gamlingar"

Socialdemokraterna anklagas för oklara köpvillkor och bristfällig information med sitt miljonlotteri. Köpare, ofta äldre personer, känner sig lurade.

Partibunden lotteriverksamhet har ifrågasatts vid flera tillfällen, speciellt som Socialdemokraterna drar in miljontals kronor till partiet genom just detta. Det är främst den etiska problematiken som kommit i rampljuset igen, rapporterar Dagens Nyheter.

Den moraliska grundfrågan kretsar kring om politiska partier över huvud taget bör få ägna sig åt verksamhet som gränsar till spel.

Det har dessutom uppdagats att försäljningen ofta sker under oetiska former och att försäljarna fått instruktioner att medvetet undanhålla köpvillkoren.

Lotteriverksamheten drivs genom A-lotteriernas dotterbolag Kombispel som i sin tur lagt ut försäljningen på Effective Communication med callcenters i Barcelona. Detta av rent skattemässiga skäl.

Antalet säljare av socialdemokraternas Kombilotter kan variera mellan 15 och 30 individer som hela dagarna gör så kallade cold calls till personer i Sverige, ofta under starkt insisterande.

Det var som en grammofon. Jag vet att det är deras metod, särskilt på oss äldre. De fortsätter så människor blir trötta och säger ja till slut, berättar 80-årige Ingvar Forsberg för Dagens Nyheter.

För ett parti som säger sig värna svaga i samhället och motarbeta skattefusk rimmar verksamheten illa.

Lotteriförsäljningen tycks i huvudsak rikta sig till äldre personer som inte alltid är medvetna om vad de ger sig in på. En viktig fråga som bör ställas är, Varför just äldre personer?

Jag tyckte det var väldigt märkligt att det var Socialdemokraterna som stod bakom att man lurar gamlingar som inte har pengar,  berättar Maja för Dagens Nyheter.

Genom starkt insisterande, till gränsen på intrång, manipulerande argument och medvetet undanhållande om faktiska villkor, luras äldre personer att ingå otydliga köpavtal. Det liknar telefonbedrägerier trots att försäljningen sker under fullt legala former.

När man köpt ett abonnemang är det svårt att dra sig ur, trots att försäljning skett under oklara former. 2021 berättade Expressen att 8 000 personer blivit skuldsatta hor Kronofogden genom lotteriförsäljningen.

Partilotter är och förblir en omtvistad, het politisk fråga. Tidöpartierna meddelade tidigare i år att de vill se över regelverket i en statlig utredning för att eventuellt förbjuda verksamheten.

Utredaren har i linje med uppdraget tagit fram två förslag. Det första innebär ett förbud mot partipolitiska lotterier och det andra förespråkar skärpta regler.

Trots att något förbud inte föreslogs i utredningen finns det inget som tyder på att ett förbud inte skulle kunna läggas fram som förslag av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har tidigare gått ut med att de vill “dra åt kranen” för Socialdemokraternas finansiering, vilket socialdemokraterna starkt motsatt sig.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp