Fortsätt till huvudinnehåll

Tusenlappar i sänkt skatt för husbilar

Skatten sänks för husbilar nästa år. En husbilsägare får nästan 7 000 kronor i lägre skatt.

Förslaget bedöms framför allt gynna personer med något högre inkomster.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att ta bort den så kallade “malusen” för husbilar. Den infördes av den rödgröna regeringen 2018 och innebär en högre fordonsskatt för bensin- och dieseldrivna husbilar.

Sedan sommaren 2022 har skatten höjts.

Den skattelättnad som regeringen nu föreslår bedöms uppgå till cirka 20 500 kronor om året för nyregistrerade husbilar, men många kör inte husbilen året runt och därför blir skatten runt 6 000–7 000 kronor lägre för en bil som är påställd i snitt 30% av året.

Den här skatten träffar helt fel. Som konsument finns inget miljövänligare alternativ till att driva fordonet. Du kan inte välja en elektriskt driven husbil för det finns inga, säger Thomas Morell, trafikpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Morell säger att förslaget även kommer att gynna verkstäder, campingbranschen och besöksnäringen.

Förslaget bedöms öka utsläppen marginellt, enligt finansdepartementets promemoria. Där framgår också att den sänkta skatten framför allt kommer att träffa hushåll med “relativt höga inkomster”.

Det är klart att det gör, självklart. Men det finns också de med normala inkomster som gynnas, säger Morell.

Förslaget bedöms kosta staten 90 miljoner per år och föreslås träda i kraft den 1 februari 2025.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp