Budapestbakelsen är mångas fikafavorit. Hasselnötsmaräng, vispad grädde och mandarinklyftor, precis som det ska vara och alltid har varit. Garnera gärna varje bakelse med fint spritsad grädde och en mandarinklyfta. Är det säsong för mandariner är det gott att använda färska som skärs i småbitar.
Värm ugnen till 175°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank och fast maräng. Blanda hasselnötsmjöl och majsstärkelse och vänd ner i marängsmeten. Lägg upp på en spritspåse. Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa rader bredvid varandra med början från ena kortsidan. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills marängen fått lite färg. Låt kakan svalna innan den stjälp upp på nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som bottnarna har gräddats på när den kallnat. Vispa grädden och bred över botten. Lägg på väl avrunna mandarinklyftor och rulla ihop från kortsidan. Smält chokladen i mikron och ringla choklad över rullen. Låt vila en stund innan den delas i bitar. Pudra över florsocker vid servering.
10 bitar
7½ äggvita
3¾ dl strösocker
187½ gr hasselnötsmjöl (cirka 3 dl)
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1¼ burk mandarinklyftor, cirka 300 gr
62½ gr mörk choklad
Florsocker

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar