Vegetarisk pizza som gräddas med ost och toppas med kryddigt tomathack, oliver och basilika vid servering.
4 portioner
Pizzadeg:
25 gr jäst
2½ dl vatten, max 37°
1 tsk salt
1 tsk strösocker
Cirka 6 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr Apetina Vitost 20%
Tomathack:
4 tomater, gärna olika färger
½ rödlök
1 vitlöksklyfta
½ färsk röd chili
1 msk olivolja
½ kruka färsk basilika
1 dl svarta oliver
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig 8-10 minuter. Låt jäsa under en bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Platta ut eller kavla till ½ cm tjocka bottnar. Lägg bottnarna på plåt med bakplåtspapper. Smula fetaosten grovt och fördela på bottnarna. Strö över den rivna osten och grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnorna och skär tomaterna i små tärningar. Skala och hacka rödlök och vitlök fint. Kärna ur chilin och hacka den fint. Blanda alla ingredienser till tomathacket. Pensla eventuellt kanterna med lite olivolja när pizzorna är nygräddade. Lägg tomathack på pizzorna och strö över oliver och basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar