tisdag 20 maj 2025

Pizza bianca med tomathack

Vegetarisk pizza som gräddas med ost och toppas med kryddigt tomathack, oliver och basilika vid servering.

4 portioner

Pizzadeg:

25 gr jäst

2½ dl vatten, max 37°

1 msk olivolja

1 tsk salt

1 tsk strösocker

Cirka 6 dl vetemjöl

Fyllning:

150 gr Apetina Vitost 20%

150 gr riven ost

Tomathack:

4 tomater, gärna olika färger

½ rödlök

1 vitlöksklyfta

½ färsk röd chili

1 msk olivolja

½ kruka färsk basilika

1 dl svarta oliver

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig 8-10 minuter. Låt jäsa under en bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Platta ut eller kavla till ½ cm tjocka bottnar. Lägg bottnarna på plåt med bakplåtspapper. Smula fetaosten grovt och fördela på bottnarna. Strö över den rivna osten och grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter. Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnorna och skär tomaterna i små tärningar. Skala och hacka rödlök och vitlök fint. Kärna ur chilin och hacka den fint. Blanda alla ingredienser till tomathacket. Pensla eventuellt kanterna med lite olivolja när pizzorna är nygräddade. Lägg tomathack på pizzorna och strö över oliver och basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lördag i Enhörna och Södertälje