tisdag 20 maj 2025

Het saffranskyckling med citron

Kyckling marinerade med saffran, citron och chili är en smakrik rätt. Den är lätt att laga, då kycklingen sköter sig själv i ugnen. Serverad med kall sås, fluffig couscous och grönsallad. Om granatäpple är i säsong passar det utmärkt att servera till denna vackra rätt. Passar till såväl vardag som fest. Även perfekt på buffén.

4 portioner

1 kg kyckligben

Marinad:

4 vitlöksklyftor

3 msk smör- och rapsolja

1 paket saffran á 0,5 gr

1 msk farinsocker

1 tsk chili flakes

1 citron, finrivet skal och pressad saft

1 tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

Sås:

2 dl turkisk yoghurt

2 msk hackad färsk gräslök

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk honung

Salt och peppar

Till servering:

3 dl couscous

Blandad grönsallad

Skala och finhacka vitlöken. Lägg i en skål och rör ner resterande ingredienser till marinaden. Massera kycklingen med marinaden. Låt stå i kyl minst 2 timmar. Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt. Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft. Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form och tillaga i mitten av ugnen till en innertemperatur på 82°, cirka 35 minuter. Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen. Servera het saffranskyckling med sås, couscous och grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar