Vår saftiga apelsinkaka blir en fantastisk dessert med sin delikata fyllning med apelsinsmakande tryffel på mörk och ljus choklad. Servera gärna med lättvispad grädde.
14 bitar
Apelsinkaka:
7 dl vetemjöl
1⅖ tsk bakpulver
1⅖ tsk salt
245 gr smör
4⅕ dl strösocker
5⅗ ägg
1⅖ apelsin, finrivet skal
1¾ dl pressad apelsinsaft
Appelsintryffel:
210 gr mjölkchoklad, hackad
105 gr mörk choklad, hackad
7 msk strösocker
2⅘ äggula
0,7 dl vispgrädde
0,7 dl koncentrerad apelsinsaft
35 gr smör
Apelsinkaka:
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Smöra och mjöla en rund bakform 20-22 cm i diameter. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker poröst. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten. Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda ordentligt. Fördela smeten jämt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna något i formen. Stjälp upp och låt kakan kallna.
Apelsintryffel:
Lägg chokladen i en bunke. Blanda socker och äggula i en annan bunke. Koka upp grädde och apelsinsaft och slå det över äggulorna, blanda runt och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm blandningen under omrörning till det börjar sjuda utan att koka och slå det över chokladen. Låt stå i någon minuter. Klicka i smör och mixa eller vispa till en slät smet. Låt kallna. Stryk apelsintryffeln på kakan och strö över apelsinskal.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar