torsdag 15 maj 2025

Apelsinkaka med apelsintryffel

Vår saftiga apelsinkaka blir en fantastisk dessert med sin delikata fyllning med apelsinsmakande tryffel på mörk och ljus choklad. Servera gärna med lättvispad grädde. 

14 bitar

Apelsinkaka:

7 dl vetemjöl

1⅖ tsk bakpulver

1⅖ tsk salt

245 gr smör

4⅕ dl strösocker

5⅗ ägg

1⅖ apelsin, finrivet skal

1¾ dl pressad apelsinsaft

Appelsintryffel:

210 gr mjölkchoklad, hackad

105 gr mörk choklad, hackad

7 msk strösocker

2⅘ äggula

0,7 dl vispgrädde

0,7 dl koncentrerad apelsinsaft

35 gr smör

Apelsinkaka:

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Smöra och mjöla en rund bakform 20-22 cm i diameter. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker poröst. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna och apelsinskalet i smeten. Rör ner apelsinsaften lite i taget och blanda ordentligt. Fördela smeten jämt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna något i formen. Stjälp upp och låt kakan kallna.

Apelsintryffel:

Lägg chokladen i en bunke. Blanda socker och äggula i en annan bunke. Koka upp grädde och apelsinsaft och slå det över äggulorna, blanda runt och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm blandningen under omrörning till det börjar sjuda utan att koka och slå det över chokladen. Låt stå i någon minuter. Klicka i smör och mixa eller vispa till en slät smet. Låt kallna. Stryk apelsintryffeln på kakan och strö över apelsinskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar