torsdag 19 december 2024

Knäckig kladdkaka

En smarrig kladdkaka med ett ljuvligt täcke av knäck som vann Kladdkakeracet 2012. Otroligt god, gärna med en klick grädde eller vaniljglass.

Sätt på ugnen på 175° eller 150° varmluft. Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.

Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Bred knäcksmeten på chokladsmeten. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna. Servera vispad grädde eller vaniljglass till.

Receptet gäller för 8 bitar

Chokladsmet:

50 gr smör

1 ägg

1½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2 msk kakao

1 dl vetemjöl

½ dl sirap

Knäcksmet:

100 gr smör

1 dl strösocker

½ dl sirap

½ dl vispgrädde

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Till servering:

Vispgrädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar