Godaste mandeltårtan med syndigt god citronkolakräm. Gör två så räcker den till ett helt kalas.
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, cirka 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna och lossa från papperet. Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Vispa krämen kall i kallt vattenbad. Låt stelna i kylen cirka 1 timme. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.
Receptet gäller för 12 bitar
400 gr mandelmassa
4 äggvitor
Kräm:
4 äggulor
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
Rivet skal av ½ citron
150 gr smör
Garnering:
½ dl rostade pinjenötter
Citronmeliss
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar