fredag 29 november 2024

Mandeltårta

Godaste mandeltårtan med syndigt god citronkolakräm. Gör två så räcker den till ett helt kalas.

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Riv mandelmassan grovt. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner mandelmassan. Bred ut smeten till 2 runda bottnar, cirka 24 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna och lossa från papperet. Blanda äggulor, sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt krämen sjuda under vispning tills den blir riktigt tjock. Vispa ner citronskal och smör i bitar. Vispa krämen kall i kallt vattenbad. Låt stelna i kylen cirka 1 timme. Bred hälften av krämen på ena botten, lägg den andra ovanpå och bred på resterande kräm. Förvara tårtan i kylen. Garnera med pinjenötter och citronmeliss innan servering.

Receptet gäller för 12 bitar

400 gr mandelmassa

4 äggvitor

Kräm:

4 äggulor

½ dl ljus sirap

1 dl strösocker

½ dl vispgrädde

Rivet skal av ½ citron

150 gr smör

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

Citronmeliss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Citronsorbet

Detta är en riktigt syrlig och frisk citronsorbet. Perfekt som avslutning på en maffig måltitid. Denna citronsorbet blir allra bäst om den k...