torsdag 8 maj 2025

Krämig nötkaka med apelsingrädde

Denna nötkaka är en himmelskt god kaka som gärna ska vara lite kladdig i mitten. Severa nötkakan med vispad grädde smaksatt med rivet apelsinskal.

Receptet gäller för 8 bitar

3 dl hasselnötter

1 dl smör- och rapsolja

2 dl strösocker

3 ägg

250 gr Kesella Kvarg

2 dl vetemjöl

2 krm salt

½ tsk bakpulver

Till servering:

2 dl vispgrädde

1 dl florsocker

Rivet skal av 1 apelsin

Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Mixa 2 dl av nötterna och rör ihop med smör-&rapsolja och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och hälften av kvargen. Blanda mjöl, salt och bakpulver och rör ner i smeten. Häll den i en smord och bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grovhacka resten av nötterna och strö över smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen 18–20 minuter. Låt svalna. Vispa grädden och rör ner socker, resten av kvargen och apelsinskal. Servera apelsingrädden till kakan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar