Päronkaka med kardemumma
En sagolik päronkaka som får ett krispigt och smakrikt täcke av hasselnötter, kanel och kardemumma. Toppa gärna päronkakan med sötsyrlig grädde till servering.
14 bitar
5¼ mogna päron
175 gr smör
1¾ dl hasselnötter
5¼ ägg
4⅜ dl strösocker
2⅝ dl vetemjöl
3½ krm malen kanel
3½ krm malen kardemumma
Florsocker
Sötsyrlig grädde
2⅝ dl vispgrädde
1,3 dl gräddfil
Finrivet skal av 1¾ citron
1¾ msk flytande honung
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Skala och kärna ur päronen och dela dem i klyftor. Lägg dem i botten på en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa hasselnötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt hasselnötter, mjöl, kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret. Häll smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan svalna och pudra över florsocker. Vispa grädden fast och blanda med gräddfil, citronskal och honung. Servera grädden till kakan.
Kommentarer
Skicka en kommentar