En sagolik päronkaka som får ett krispigt och smakrikt täcke av hasselnötter, kanel och kardemumma. Toppa gärna päronkakan med sötsyrlig grädde till servering.
14 bitar
5¼ mogna päron
175 gr smör
1¾ dl hasselnötter
5¼ ägg
4⅜ dl strösocker
2⅝ dl vetemjöl
3½ krm malen kanel
3½ krm malen kardemumma
Florsocker
Sötsyrlig grädde
2⅝ dl vispgrädde
1,3 dl gräddfil
Finrivet skal av 1¾ citron
1¾ msk flytande honung
Lägg i inköpslista
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Skala och kärna ur päronen och dela dem i klyftor. Lägg dem i botten på en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa hasselnötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt hasselnötter, mjöl, kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret. Häll smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan svalna och pudra över florsocker. Vispa grädden fast och blanda med gräddfil, citronskal och honung. Servera grädden till kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar