torsdag 8 maj 2025

Päronkaka med kardemumma

En sagolik päronkaka som får ett krispigt och smakrikt täcke av hasselnötter, kanel och kardemumma. Toppa gärna päronkakan med sötsyrlig grädde till servering.

14 bitar

5¼ mogna päron

175 gr smör

1¾ dl hasselnötter

5¼ ägg

4⅜ dl strösocker

2⅝ dl vetemjöl

3½ krm malen kanel

3½ krm malen kardemumma

Florsocker

Sötsyrlig grädde

2⅝ dl vispgrädde

1,3 dl gräddfil

Finrivet skal av 1¾ citron

1¾ msk flytande honung

Lägg i inköpslista

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Skala och kärna ur päronen och dela dem i klyftor. Lägg dem i botten på en smord och bröad form som rymmer cirka 2 liter. Smält smöret och ställ åt sidan. Mixa hasselnötterna fint. Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt hasselnötter, mjöl, kanel och kardemumma. Rör ner det smälta smöret. Häll smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kakan svalna och pudra över florsocker. Vispa grädden fast och blanda med gräddfil, citronskal och honung. Servera grädden till kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Johan på Din 51 årsdag