tisdag 7 maj 2024

Dramatisk ökning av kortbedrägerier på nätet

Det har skett en alarmerande ökning av kortbedrägerier på nätet. Under de två första månaderna av året har antalet kortbedrägerier stigit med 70% jämfört med samma period förra året. Det framgår av en ny rapport.

Bedrägerier är ett växande samhällshot, både för privatpersoner och företag. I snabb takt hittar ohederliga människor ständigt nya sätt att luras på. Bedragarna använder sig en rad metoder som bland annat skimming, phishing, fysisk stöld, manipulerade kortterminaler, och dataintrång.

Skimming innebär att bedragare installerar enheter på bankomater eller betalterminaler för att stjäla kortuppgifter. Phishing sker ofta via e-post eller bedrägliga webbplatser som lurar användare att avslöja sina uppgifter. Fysisk stöld och manipulerade terminaler är mer direkt, medan dataintrång innebär att hackare tar sig in i företags databaser för att stjäla kortinformation.

Samtidigt som kortbedrägerierna ökar stort är det få fall som klaras upp och bedragarna har lärt sig att runda systemet.

Bedragarna har förstått att man behöver befinna sig utanför EUs plattformar för att kunna begå de här brotten, säger Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum till Sveriges radio.

För att stärka skyddet mot kortbedrägerier finns det vissa saker att tänka på för kortinnehavare, enligt ett pressmeddelande från Förebygg:

Använda starka, unika lösenord och aktivera tvåfaktorsautentisering

Endast ange kortuppgifter på verifierade och säkra webbplatser

Skydda sin PIN-kod vid användning av uttagsautomater och betalterminaler

Regelbundet övervaka sina konton för misstänkta transaktioner och omedelbart rapportera dessa till sin bank

Överväga alternativa betalningsmetoder som erbjuder ytterligare säkerhet, såsom kontaktlös betalning och mobila betallösningar

Företag uppmanas också att stärka sina datasäkerhetsprotokoll och erbjuda kunderna effektiva verktyg för att övervaka och skydda sina konton mot bedrägerier.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vanliga frågor och svar om TBE

Här svarar vi på några vanliga frågor som berör TBE, fästingar, TBE-vaccin och biverkningar. Om Du glömt ta en dos TBE-vaccin behöver Du int...