fredag 24 maj 2024

Jitterbuggare

Jitterbuggare har varit en fikafavorit sedan 1940-talet. Och vi förstår varför, frasig maräng och mördeg är ett oslagbart par.

Värm ugnen till 175°. Hacka ihop mjöl, socker och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Lägg degen på bakplåtspapper eller plastfolie och platta eller kavla ut den till en rektangel, cirka ½ cm tjock, cirka 15x30 cm. Låt vila i kyl 10 minuter.

Vispa äggvitan till vitt skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa till en fast och glansig maräng. Bred marängen över degen. Rulla ihop som en rulltårta från långsidan. Låt vila i kyl cirka 10 minuter. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter.

Receptet gäller för 16 stycken

2 dl vetemjöl

2 msk strösocker

100 gr smör

1 äggula

Maräng:

1 äggvita

½ dl strösocker



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar