tisdag 28 maj 2024

Så slipper Du getingar i sommar

Det är hög tid att ställa fram utemöblerna och ladda upp inför ännu en säsong av uteliv. Objudna gäster kan dock dyka upp och störa friden i sommar. Håll dem på avstånd med klassiska husmorsknep.

Basilika, mynta, citronmeliss och lavendel är fyra växter som getingar flyr från. Prova att odla dessa i kruka eller rabatt och se om Du får vara ifred från insekterna.

Fem knep att prova i sommar

Getingar lockas till både proteinrik mat, som kött och fisk, och till sötsaker som saft, sylt och läsk. Täck därför över fat med mat och läskburkar när du äter ute, tipsar tidningen om.

I början av sommaren dras getingar särskilt till proteinrik mat, som behövs när de föder upp sina larver. Längre fram på säsongen lockas de mer till snabb energi.

Getingar vill helst inte bygga bo i närheten av ett annat getingbo. Ibland kan det därför fungera att göra ett låtsasbo, med exempelvis en brun papperspåse, och hänga upp för att förvilla insekterna. 

Blanda en matsked pepparmyntsolja med en liter vatten och häll i en sprayflaska som Du sprayar på getingboet. Tänk dock på att vara försiktig och ha skyddskläder så att Du inte blir stucken.

Getingar är inte förtjusta i kaffe. Pröva därför att lägga lite kaffepulver i en skål på bordet, så får Du kanske ha Din mat i fred. 

Skär av översta delen av en petflaska. Vänd toppen upp och ner och placera i flaskan. Fyll flaskan med någon söt dryck, som saft eller sockerlag. Getingarna kommer att lockas till det söta inuti flaskan, men kommer inte att kunna ta sig upp igen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...