söndag 14 januari 2024

Ajvar

Ajvar är en smakrik grönsaksröra baserad på grillad paprika och aubergine. Den är mycket populär i Balkan där den används flitigt. Den är god att servera som den är med bröd, men den är även mycket användbar som smaksättning i grytor och t ex lammfärsbiffar. Om Du tycker om hetta kan Du tillsätt lite chlli flakes. Förvara Din ajvar svalt i glasburk.

Sätt ugnen på 250°. Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Halvera auberginen och ta bort stjälken. Lägg allt i en ugnssäker form med skalet upp. Grilla högt upp i ugnen 25-30 minuter, tills grönsakerna fått ordentligt med färg. Ta ut från ugnen och lägg i en kastrull med lock. Låt stå cirka 20 minuter. Dra av skalet från paprikorna. Grovhacka auberginen. Lägg ner paprika och aubergine i en mixerbunke. Skala och skiva vitlöken och lägg i mixerbunken med oljan. Mixa till en grynig massa. Häll tillbaka i en kastrullen och låt sjuda cirka 20 minuter eller till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Förvara ajvar i en lufttät burk.

4 dl

3 röda paprikor

1 aubergine

2 vitlöksklyftor

1 msk vitvinsvinäger

4 msk kallpressad olivolja

1 tsk salt

Nymalen svartpeppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vanliga frågor och svar om TBE

Här svarar vi på några vanliga frågor som berör TBE, fästingar, TBE-vaccin och biverkningar. Om Du glömt ta en dos TBE-vaccin behöver Du int...