söndag 26 maj 2024

Fortsatt varmt i hela landet

Det varma vädret håller i sig, i alla fall någon vecka framåt, enligt SMHI. Men det blir inget fortsatt högtryck.

Solen fortsätter att lysa över soltörstande i Sverige, och temperaturen ligger generellt över medel. Den högsta temperaturen som hittills uppmätts i år var 29,1 grader i Göteborg, i torsdags. Inget värmerekord har dock slagits.

Vi har haft en period med varm luft men det är inget ovanligt för maj. Vädret ligger sällan exakt på snittet, säger Kristin Sahlström, meteorolog vid SMHI.

Tidigare i veckan var det stabilt med högtrycksläge, och nu kan vädret bli något mer ostadigt med skurar på sina håll. Men den varma luften stannar kvar.

Så temperaturen stiger ganska mycket ändå. Men det är lite mer osäkert var det kommer regn och hur mycket, säger Kristin Sahlström.

Nu är det också sommar i de flesta delarna av landet, förutom allra längst i de nordligaste fjällen och i delar av Norrbotten, trots att det även där är sommartemperaturer nu. Definitionen på sommar är att det lägst är tio grader om dygnet i fem dygn.

Risken för järnnätter är inte helt förbi, men odlingssugna kan glädja sig åt att den är liten.

Jag kan inte se några järnnätter nu. De närmsta tio dygnen är det ingen risk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...