fredag 31 maj 2024

Omega3 kan förändra Ditt beteende

Kosttillskott. Enligt en ny metaanalys av 29 studier gjorda mellan 1996 och 2024 kan omega3 förändra vårt beteende

Dagliga kosttillskott som innehåller omega3 kan förändra ditt beteende, det visar en ny studie.

Historiskt sett har kosttillskott med omega3 sagts ha skyddande hälsofördelar på hjärtat, även om alla inte är överens om hur effektivt det är, det skriver Newsweek.

Omega3 är även viktigt för våra hjärnor och forskning har föreslagit att dålig kost kan vara en riskfaktor för aggressivt eller våldsamt beteende. 

I en ny studie från University of Pennsylvania analyserade psykiatrikerna Adrian Raine och Lia Brodrick 29 randomiserade och kontrollerade studier om effekterna av omega-3-tillskott på aggressiva beteenden.

Studierna i metaanalysen var utförda i 19 oberoende laboratorier från 1996 till 2024 och gjorda på totalt 3 918 deltagare i olika åldrar, av olika kön och med olika behandlingstider.

I alla studiegrupper var tillägg av omega3 associerat med, i genomsnitt, 22% minskning av aggressivt beteende.

Jag tror att det är dags att implementera omega3tillskott för att minska aggression, oavsett om miljön är samhället, kliniken eller det straffrättsliga systemet, säger Adrian Raine i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att omega3 inte helt kommer lösa problemet med våld i samhället, men baserat på vad studien visar är forskarna övertygade om att det kan hjälpa.

Han menar att vi bör börja agera utifrån den här nya kunskapen.

Väldigt få av studierna som ingår i metaanalysen följde upp sina deltagare efter att de slutat med kosttillskottet, varför det bara går att dra slutsatser om kortsiktiga förändringar i aggressivt beteende. 

Alla bör dock kanske inte på eget bevåg börja äta tillskott av omega3.

I en nyligen genomförd studie visade sig nämligen tillskott av fiskolja, som är rikt på omega3, vara associerat med ökad risk för onormal hjärtrytm och stroke hos personer utan känd historia av hjärt/kärlsjukdom.

Samtidigt verkade tillskottet minska risken för hjärtinfarkt och död hos personer som redan hade kardiovaskulära sjukdomar.

Mer arbete krävs alltså för att bekräfta riskerna och fördelarna med tillskott av omega3. Tänk på att det alltid är bäst att tala med en läkare innan du börjar ta det varje dag.

Folkhälsan kan förbättras avsevärt om fler börjar äta mer fisk och mindre rött kött. Men det är inte vilka fiskar som helst som duger, enligt forskarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...