Försvinnande god marängtårta med syrlig smak av citron i fyllningen. Gör två tårtor på en gång så räcker det till 25 gäster.
Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med 1½ dl av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret till en fast marängsmet. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper cirka 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.
Receptet gäller för 14 bitar
Botten:
100 g smör
1½ dl strösocker
5 ägg
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2½ dl strösocker
50 gr mandelspån
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar