Marängtårta med citron

Försvinnande god marängtårta med syrlig smak av citron i fyllningen. Gör två tårtor på en gång så räcker det till 25 gäster.

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med 1½ dl av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret till en fast marängsmet. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper cirka 30x40 cm. Bred över marängsmeten toppigt. Strö på mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.

Receptet gäller för 14 bitar

Botten:

100 g smör

1½ dl strösocker

5 ägg

4 msk mjölk

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2½ dl strösocker

50 gr mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde

2 dl lemon curd

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning