fredag 24 maj 2024

Fungerar hemmatesten för covid19 på den nya virusvarianten

Antigentest för covid19. Fungerar hemmatesten på den nya varianten av covid19-viruset, KP2, och hur länge ska de som smittas isolera sig.

Den nya varianten av covid19-viruset, KP2, sprider sig snabbt och är nu den dominerande virusvarianten i USA.

KP2 är en av covid19-virusets så kallade FliRT-varianter och den står nu för nästan 30% av alla nya fall av covid19 i USA, det skriver CNN.

KP2 är en del av Omicronfamiljen. Den verkar ersätta JN.1 och liknande undervarianter, som tidigare var de dominerande varianterna i USA, säger Leana Wen till CNN.

Hon är akutläkare och klinisk docent vid George Washington University och säger att det vi behöver fråga oss när en ny virusvariant dyker upp är om den är mer smittsam, orsakar svårare sjukdom, och om befintliga vacciner och behandlingar fungerar på den.

KP2 sprider sig väldigt lätt men den verkar inte orsaka allvarligare sjukdom. I USA är sjukhusinläggningarna i samband med Covid19 rekordlåga. 

Leana Wen menar att det inte finns någon anledning att tro att befintliga vaccin och behandlingar inte kommer fungera mot KP2.

De flesta som drabbas av coronaviruset kommer aldrig att veta vilken variant som orsakar deras symtom. Symtom på covid19-infektion inkluderar rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen. Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, säger hon till CNN.

Inga av de symtom som Leana Wen nämner är specifika för just KP2 och hittills har virusvarianten inte associerats med några unika symtom som skiljer den från andra covid19-infektioner.

För många kan symtomen vara svåra att skilja från vanliga förkylningssymtom och Leana Wen tycker att snabba antigentester som kan tas hemma är en bra metod för att kontrollera om Du har covid19, även om de inte är lika tillförlitliga som laboratorietester.

Hon säger att det inte finns något som tyder på att hemmatester är mindre effektiva för att hitta den här nya varianten jämfört med tidigare varianter.

Leana Wen menar att även befintliga vaccin bör fungera även mot KP2 och hon rekommenderar alla som är 65 eller äldre att vaccinera sig.

Om Du diagnosticeras med covid19 bör Du hålla Dig hemma tills Dina symtom förbättras och Du varit feberfri i minst ett dygn.

Människor med hög risk att utveckla allvarlig sjukdom från covid19 bör överväga antivirala behandlingar. Den högriskkategorin inkluderar äldre individer, personer som är immunsupprimerade och de med allvarliga underliggande medicinska tillstånd, säger hon till CNN.

Forskare har varnat för en våg av covid19 i sommar efter att en ny, mycket smittsam variant av viruset upptäckts i USA.

Antigentest för covid19. Fungerar hemmatesten på den nya varianten av covid19-viruset, KP2, och hur länge ska de som smittas isolera sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...