Köttfärssås, eller ragu, som det heter på italienska, är en rätt som är mycket omtyckt. För att få en riktigt fin smak på Din ragu bör basen i såsen bestå av en sofritto. Det är finhackad lök, morot och selleri. Det ger en mustig och fin smak. Låt gärna Din ragu koka länge, den blir bara godare och godare. Och kom ihåg, det är gästerna som ska vänta på pastan, inte tvärtom.
Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Tärna blekselleri fint. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Fräs grönsakshacket på medelvärme 8-10 minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 3-4 minuter. Rör ner färsen och finfördela den. Bryn cirka 5 minuter. Tillsätt vinäger, oregano, timjan, krossade tomater, vatten och salt. Sjud under lock cirka 30 minuter. Smaka av ragun med salt och nymalen svartpeppar. Tärna zucchinin. Grilla den på alla sidor i en het grillpanna. Koka pastan al dente. Blanda ner den i ragun och blanda väl. Toppa pastan med grillad zucchini och färsk basilika. Servera direkt.
8 portioner
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 stjälk blekselleri
25 gr smör
½ dl tomatpuré
500 gr blandfärs
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 burk krossade tomater á 400 gr
2 dl vatten
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
Till servering:
1 zuccini
300 gr pasta
1 kruka färsk basilika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar