söndag 19 maj 2024

Napolitansk pizza

Allt hänger på degen. Napolitansk pizza ska ha tunn botten med tjocka, fluffiga kanter. Då använder man gärna en deg som har jäst länge, 34 timmar för att vara exakt. Bakar ut pizzan försiktigt och tryck inte till kanten. Det blir extra bra om man gräddar pizzan på pizzasten eller pizzastål. Men det går också fint med den vanliga ugnsplåten. Nu är det bara bjuda hem nära och kära på nybakad "Pizza Napoletana".

Pizzadeg:

Blanda vatten, salt och jäst i en bunke. Tillsätt mjölet och arbeta cirka 5 minuter i degblandaren. Täck bunken med plastfolie och låt vila 1 timme i rumstemperatur. Arbeta degen igen cirka 8 minuter i maskin tills den är smidig och blank. Smörj en plastlåda eller stor bunke med lite olja. Vik degen så den blir spänd och slät uppepå. Lägg i lådan eller bunken och täck med lock eller plastfolie. Låt jäsa 9 timmar i rumstemperatur. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 10 bitar à 200 gr eller större om Ni föredrar större pizzor. Forma varje bit till en slät bulle med spänd degyta. Lägg i en stor inoljad plastlåda eller sex mindre med lock. Låt jäsa i kyl cirka 24 timmar.

Pizzasås:

Häll tomaterna i en bunke och krama sönder dem med handen. Blanda med olja, oregano och salt.

Topping:

Värm ugnen till 260° med en pizzasten, pizzastål eller ugnsplåt i övre delen av ugnen. Låt degbitarna få rumstemperatur innan pizzorna bakas ut. Degen ska inte kavlas utan tryckas ut med händerna. Låt kanten vara orörd så den kan resa sig fint i ugnen. Lägg en pizza i taget på en pizzaspade eller på ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda. Bred cirka ½ dl tomatsås per pizza, strö över riven ost och lägg på bitar av färsk mozzarella och några halverade tomater. Grädda pizzorna cirka 5 minuter. Ha kontroll så de inte bränns. Toppa med färska basilikablad och eventuellt några små klickar pesto.

10 stycken

Pizzadeg:

8⅓ dl kallt vatten

1⅔ msk salt

1⅔ gr jäst

1 250 gr/12-13 del vetemjöl

Matolja

Pizzasås:

1⅔ burk konserverade hela tomater, helst San Marzano

3⅓ msk olivolja

'1⅔ tsk torkad oregano

1⅔ tsk salt

Topping:

500 gr mozzarella

5 mozzarella á cirka 125 gr

333⅓ gr körsbärstomater

1⅔ kruka färsk basilika

Eventuellt  2½ dl pesto



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar