Många drömmer om att leva i 100 år. Det finns fem speciella platser i världen där människor lever längre, och har ett friskare liv.
De speciella platserna, där människor lever mätbart längre och är friskare än den genomsnittsliga befolkningen kallas för blå zoner, skriver Stars Insider.
Faktorer som sticker ut i de blå zonerna är att människorna äter hälsosammare, de är fysiskt aktiva i vardagen, de har ett socialt nätverk och känner att de har en mening i sin tillvaro, skriver Lev till 100.
Förekomsten av sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, demens, diabetes typ 2 och hormonell cancer nästan obefintlig, livsstilssjukdomar som ofta påverkas av hur vi lever och äter.
Konceptet blå zoner växte fram ur ett demografiskt arbete av Gianni Pes och Michel Poulain. De identifierade de Sardiniens provins Nuoro som den region i världen med högst koncentration av manliga hundraåringar år 2000.
Begreppet blå zoner etablerades senare av författaren Dan Buettner. Han har bland annat skrivit flera böcker i ämnet och identifierat och lyft fram fem olika områden där invånarna är friskare och lever längre. Han har även presenterat en förklaringsmodell baserad på empiriska data och observationer över faktorer kopplade till livsstil och lärdomar från människor i dessa områden.
De fem platser som är omnämnda som blå zoner i världen är:
Okinawa, Japan
Sardinien, Italien
Nicoyahalvön, Costa Rica
Ikaria, Grekland
Loma Linda, USA (bland adventister)
I sina analyser av de blå zonerna har Dan Buettner kommit fram till nio lärdomar, som han kallar för “Power 9”.
Detta är faktorer som kan spela in i att leva ett långt och friskt liv:
Måttlig, regelbunden fysisk aktivitet och motion
Att ha ett syfte i livet
Minska på stressen
Ha ett måttligt kaloriintag
Ät en växtbaserad kost
Måttligt alkoholintag, speciellt vin
Engagemang i andlighet eller religion
Bo nära och vara engagerad i familjen
Engagemang i samhällslivet
Utöver detta undviker människorna i de blå zonerna rökning, skräpmat och raffinerat socker. Den kost som man äter i de blå zonerna påminner mycket om den så kallade medelhavskosten. Här odlar man oftast sina egna grödor och maten är näringsrik och fri från bekämpningsmedel. De äter mycket nötter och baljväxter och ofta vegetariskt och fiberrik kost.
Kött förekommer endast vid ett fåtal tillfällen per månad. Fisk är vanligare men heller inte på daglig nivå. Socker, vitt mjöl och processad mat är något som knappt existerar i deras kost, enligt Lev till 100.
Många har också för vana att äta långsamt och inte överäta. Att vara 80% mätt är exempelvis något människorna i Okinawa strävar efter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar