fredag 24 maj 2024

Ät rätt, Din hjärna kommer att tacka Dig

Forskarna vet mycket om vilken kost som är bäst för hjärnan. Nu har man gått till botten med näringsämnena som Du behöver på ålderns höst.

De senaste åren har vi lärt oss mycket om sambandet mellan tarmens innehåll och hjärnans hälsa.

Vi vet t ex att rätt kost kan skaka liv i minnet.

Men forskningen har fokuserat nästan uteslutande på dieter. Frågan som kvarstår lyder, vilka näringsämnen är egentligen bäst för hjärnan.

Nu har forskarna, via en ny studie publicerad i tidskriften Nature Aging, svaret på vilka näringsämnen som är livsviktiga för att bromsa Din hjärnas åldrande.

100 kognitivt friska deltagare mellan 65 och 75 år deltog i studien och fick lämna blodprov, gå igenom MRI-skanningar och genomföra kognitiva test.

Deltagarna vars hjärnor hade åldrats långsammast åt en kost rik på fettsyror, antioxidanter, karotenoider, vitamin E och näringsämnet kolin, skriver Newsweek.

Kosten överensstämmer nämligen med Medelhavsdieten, sedan tidigare känd för sina goda hälsoeffekter och för att minska risken för Alzheimers.

Medelhavsdieten kännetecknas av att vara rik på fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter och olivolja.

Ost och fisk ska intagas med måtta, medan Du ska vara återhållsam med rött och processat kött.

Studien är en av de största och omfattande som har undersökt kopplingen mellan kost och hjärnhälsa.

Tack vare att forskarna har undersökt hjärnans struktur, funktion och ämnesomsättning anses studien ge en tydligare bild.

Dock krävs fortfarande ytterligare forskning för att verkligen bekräfta sambandet.

Men det är åtminstone ett stort steg i rätt riktning mot en friskare hjärna på ålderns höst.

En kost med flera hälsofrämjande egenskaper väcker stort intresse på sociala medier. Men vad säger forskningen om denna mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...