fredag 24 maj 2024

Vibrerande kapsel testas mot fetma

En man grabbar tag i sin tjocka mage. I en ny studie har en vibrerande kapsel testats för att se om den kan underlätta viktminskning och i förlängningen bli en ny metod för behandling av fetma

Kan en vibrerande kapsel bli en ny behandling mot fetma. Via kroppens egna mekanismer för återkoppling signalerar magen att vi är mätta när kapselns sväljs.

Världshälsoorganisationen uppskattar att över en miljard människor, eller var åttonde människa i världen, lever med fetma.

Enligt Folkhälsomyndigheten levde år 2022 cirka 51% i Sverige med övervikt eller fetma.

Om fetma inte kan behandlas med kost och träning övervägs läkemedel och ibland kirurgi. Läkemedel har dock biverkningar och operationen kräver drastiska livsstilsförändringar.

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, Brigham and Women’s Hospital och Harvard University har undersökt nya, icke-invasiva sätt att underlätta viktminskning, det rapporterar Newsweek.

I sin studie undersökte forskarna effekterna av en vibrerande kapsel som sväljs. De använde grisar på grund av att grisars magstruktur liknar människans.

De fann att när grisarna fick en den vibrerande elektroniska kapseln innan måltider åt de mindre mat, vilket gjorde att de ökade i vikt långsammare.

Den orala kapseln fungerar genom att aktivera de receptorer som utlöses i magen när vi äter och säger till hjärnan att smälta maten, det simulerar känslan av att vara mätt.

De metabola reaktionerna som utlöses av den sväljbara kapseln har potential att gynna människor som kämpar med fetma. Genom att simulera mättnad kan den här kapseln underlätta viktminskning och förbättra glykemisk kontroll, säger Dave Rampulla i ett pressmeddelande. 

Han är chef för National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering’s Division of Discovery Science and Technology i Maryland, USA.

Forskare kände till att vibrationer på muskler utifrån skapar en känsla av rörelse, men fram tills nu har de inte vetat om det fungerar på magen på ett sätt som kan underlätta viktminskning.

Vi ville undersöka om vi kunde använda kroppens egna sensoriska återkopplingsmekanismer för att skapa en känsla av mättnad i magen. Vår proof-of-concept-studie undersökte om vibrationer kan inducera och stimulera stretchreceptorer i magen, vilket gör att magen kan sträcka ut sig och skicka signaler till hjärnan som skapar en illusorisk känsla av mättnad, säger studiens huvudförfattare Shriya Srinivasan i pressmeddelandet. 

Hon är biträdande professor i bioteknik vid Harvard University.

Den vibrerande kapseln innehåller ett batteri och ett membran som får den att lösas upp i magen. 

Vi får ofta höra att UV-strålning skadar vår hud med solbränna, påskyndar hudens åldrande och orsakar hudcancer. Nu visar det sig att den även kan påverka vår ämnesomsättning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Midsommarafton

Midsommarafton är en helgdagsafton som infaller på en fredag mot slutet av juni månad. Midsommarafton firades i Sverige tidigare den 23 juni...