tisdag 7 maj 2024

Rågsiktskakor

Servera gärna dessa saftiga råksiktskakor med smör, lagrad ost och marmelad. Perfekt till kvällsfikat.

Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och sirap. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rågsikten lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg. Klicka i smöret. Salta och arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i fyra delar. Platta ut till runda kakor, 17–20 cm i diameter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten av brödet, cirka 4 cm i diameter. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

6 stycken

7½ dl mjölk

75 gr jäst

¾ dl ljus sirap

Cirka 19½ dl rågsikt

150 gr smör

1½ msk flingsalt eller 0,5 msk vanligt salt



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vanliga frågor och svar om TBE

Här svarar vi på några vanliga frågor som berör TBE, fästingar, TBE-vaccin och biverkningar. Om Du glömt ta en dos TBE-vaccin behöver Du int...