Hönökaka

Underbart gott recept på hembakad Hönökaka. Det här brödet bakas ut på bakplåtspapper till tre fyrkantiga bröd och går även bra att frysa in. Hönökaka passar utmärkt att använda när Du ska göra en riktigt lyxig räkmacka eller som landgångsbröd. 

Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och sirap. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg. Klicka i smöret och tillsätt saltet. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem tunt på var sitt bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Om Du saknar kruskavel, nagga istället brödet med en gaffel. Lägg bröden på var sin plåt. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

10 stycken

20 dl mjölk

166⅔ gr jäst

3⅓ dl ljus sirap

Cirka 30 dl rågsikt

Cirka 20 dl vetemjöl

333⅓ gr smör

3⅓ msk flingsalt eller 0,5 msk vanligt salt



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning