Underbart gott recept på hembakad Hönökaka. Det här brödet bakas ut på bakplåtspapper till tre fyrkantiga bröd och går även bra att frysa in. Hönökaka passar utmärkt att använda när Du ska göra en riktigt lyxig räkmacka eller som landgångsbröd.
Värm mjölken till max 37°. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och sirap. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg. Klicka i smöret och tillsätt saltet. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 45 minuter. Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem tunt på var sitt bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Om Du saknar kruskavel, nagga istället brödet med en gaffel. Lägg bröden på var sin plåt. Låt jäsa 20 minuter under bakduk. Värm ugnen till 250°. Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
10 stycken
20 dl mjölk
166⅔ gr jäst
3⅓ dl ljus sirap
Cirka 30 dl rågsikt
Cirka 20 dl vetemjöl
333⅓ gr smör
3⅓ msk flingsalt eller 0,5 msk vanligt salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar