Sirapslimpa
Dessa sirapslimpor är riktigt saftiga. Det perfekta brödet när Du blir sugen på en klassisk ostmacka med paprika och gurka serverad med ett glas iskall mjölk. Låt bröden svalna under bakduk, och njut sedan av nybakat bröd. Det som blir över skivar du upp, lägger i fryspåsar och förvarar i frysen. Då är aldrig den perfekta ostmackan lång bort.
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Blanda mjölken med jästen tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, rågsikt och salt. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lite i taget, och blanda ihop till en smidig deg. Knåda 4-5 minuter. Låt jäsa övertäckt med plastfolie cirka 45 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg dem i varsin brödform klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 180°. Grädda sirapslimporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna på galler.
1 stycken
25 g jäst
3½ dl mjölk
50 gr smör
¾ dl ljus sirap
4½ dl rågsikt
1 tsk salt
4½ dl vetemjöl
Kommentarer
Skicka en kommentar