Sirapslimpa

Dessa sirapslimpor är riktigt saftiga. Det perfekta brödet när Du blir sugen på en klassisk ostmacka med paprika och gurka serverad med ett glas iskall mjölk. Låt bröden svalna under bakduk, och njut sedan av nybakat bröd. Det som blir över skivar du upp, lägger i fryspåsar och förvarar i frysen. Då är aldrig den perfekta ostmackan lång bort.

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Blanda mjölken med jästen tills den lösts upp. Tillsätt smör, sirap, rågsikt och salt. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lite i taget, och blanda ihop till en smidig deg. Knåda 4-5 minuter. Låt jäsa övertäckt med plastfolie cirka 45 minuter. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma till limpor. Lägg dem i varsin brödform klädd med bakplåtspapper. Strö över lite vetemjöl. Låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 180°. Grädda sirapslimporna längst ner i ugnen i ca 50 min. Ta upp dem ur formarna för att svalna på galler.

1 stycken

25 g jäst

3½ dl mjölk

50 gr smör

¾ dl ljus sirap

4½ dl rågsikt

1 tsk salt

4½ dl vetemjöl

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning