Fortsätt till huvudinnehåll

Så hanterar Du familjens konflikter i jul

Det drar ihop sig till högtider och för många innebär detta också ett umgänge som kan leda till familjekonflikter. Enligt psykiater finns det vissa saker man bör tänka på för att få ett fridfullt firande.

Ibland kan julen, och tiden innan, upplevas som en stressfylld tid fylld av press.

Det kan handla om konflikter i familjen, att man inte vill fira med sin familj eller att man inte har råd att köpa julklappar till sina barn. Alla möjliga svårigheter kommer upp i ljuset och exponeras på ett annat sätt under en sådan här högtid, säger Ullakarin Nyberg, psykiater, till TV4 Nyhetsmorgon.

Ibland kan det finnas en elefant i rummet, som man ignorerar för att inte det ska förstöra stämningen. Men det kan också kännas påfrestade och falskt. Enligt Ullakarin Nyberg så är det ingen god idé att skyffla problemen under mattan, men man kan hantera det på ett bra sätt.

Man kan ju faktiskt ta upp elefanten på bordet utan att reda ut. Bara klargöra: vi vet alla att det finns problem och att vi tycker olika, men kan vi bestämma tillsammans att vi inte pratar om det under julmiddagen för barnens skull. Man kan ha ett familjeråd för att komma fram till vad som passar bäst, säger hon.

Det kan finnas problematik kring alkohol och missbruk i många familjer. Där är Ullakarin Nybergs tips att komma överens om att man har alkoholfritt under tiden man är tillsammans.

Då får man välja. Är snapsen viktigare än att träffa barnbarnen t ex, då får det konsekvenser. Då kommer inte vi därför att vi vill skydda våra barn och så ses vi vid något annat tillfälle istället.

Det ska man försöka prata öppet om, för man ska inte sitta och konfronteras med andras alkoholproblem under en sådan här middag. Det blir väldigt smärtsamt, säger hon till TV4 Nyhetsmorgon.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp