Kokt julskinka

Att koka sin egen julskinka är inte alls svårt. Dessutom får Du mycket av den goda skinklagen att använda till annat gott, så som stuvad grönkål, dopp i grytan och ärtsoppa. När skinkan är kokt och avsvalnad är det bara att griljera den, sedan kan julen komma och knacka på dörren.

Spola skinkan i kallt vatten. Stick in köttermometern så att spetsen kommer mitt i skinkans tjockaste del. Lägg skinkan i en rymlig kastrull och häll på så mycket vatten att det täcker skinkan. Låt koka upp och skumma med hjälp av en hålslev. Skala lök och morot. Klyfta löken och skär moroten i bitar. Lägg ner i grytan med kryddpeppar och lagerblad. Koka upp igen, sänk värmen och låt sjuda under lock. Julskinkan är klar när termometern visar 72°. Det tar 40-60 minuter per kilo skinka. Ta upp skinkan och ta bort termometern. Låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet och dra bort svålen medan skinkan är ljummen. Jämna till fettranden så att den blir snygg. Låt skinkan kallna och förvara den i kylskåp. Koka ihop kokspadet till önskad sälta. Låt kallna och använd det till stuvad grönkål, dopp i grytan och ärtsoppa.

1 stycken

3 - 5 kg rimmad färsk skinka, nätad

2 gula lökar

2 morötter

1 tsk kryddpepparkorn

4 lagerblad



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grattis alla Nils

Risotto

Just idag är Gud nära