Sopmaffian i södra Italien är vida känd, men nu varnas även för att den organiserade brottsligheten i Sverige allt mer söker sig till avfallsbranschen.
Stora pengar finns att hämta i sopor för den som inte bryr sig om att följa miljökrav.
Demonstranter i Kalabrien i södra Italien protesterar mot maffian 'Ndranghetans dumpning av misstänkt radioaktivt avfall 2009.
Henrik Sandström, handläggare på Naturvårdsverket.
Att avfall lockar kriminella har länge varit känt, inte minst i Italien. Bland annat har Camorrans dumpning av stora mängder giftigt avfall lett till enorma föroreningar kring Kampanien. Ett särskilt hårt drabbat område har blivit känt som “brändernas land” efter de många rökpelare från avfallsbränning som tornat upp sig över landskapet.
Även globalt uppskattas miljöbrott vara en av de allra mest lönsamma brottstyperna. En Interpolrapport från 2018 beräknade vinsterna till mellan 110 miljarder och 280 miljarder dollar årligen.
Hur omfattande brottsligheten är i Sverige är svårt att veta, men mycket pekar på att det handlar om stora och ökande vinster.
När det blossat upp fler och fler fall i Sverige har man förstått att det finns väldigt mycket pengar i det. Samtidigt har det varit låg upptäcktsrisk och låga straff, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist vid branschorganisationen Avfall Sverige.
I myndigheternas lägesbild om organiserad brottslighet 2021 pekades illegal avfallshantering ut som ett "ostört brottsområde". Bedömningen var att stora vinster fanns att hämta på området och kriminaliteten var "grovt underskattad".
I årets rapport konstateras att sopfusket nu är ett exempel på hur organiserad brottslighet blivit allt mer "komplex och mångfacetterad".
Internationellt ses det som det fjärde mest inkomstbringande brottsområdet, enligt Kristian Halldin, verksamhetsexpert vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.
Tills annat är bevisat får vi anta att det är på samma sätt i Sverige, säger han.
Enligt Noas underrättelseenhet tyder inte heller något på att avfallsbrotten i Sverige minskar. Tvärtom finns det "tecken på att den organiserade brottsligheten utökar sitt handlingsutrymme på området", skriver Noa i en ny rapport.
Förenklat kan brottsligheten delas upp i en del som sker inom Sverige, exempelvis genom illegal dumpning, och en del som sker genom illegal export av avfall.
Det rör sig om allt från kemiskt avfall och byggavfall till elektronik, gamla bilar och batterirester, som grävs ned, dumpas, bränns eller skickas utomlands. Genom att hantera den så och inte på det mer kostsamma sätt som regelverket kräver finns stora vinster att göra på bekostnad av miljön.
Förenklat tar man betalt för en tjänst man inte utför, säger Henrik Sandström, handläggare på Naturvårdsverket som är vägledande myndighet för tillsyn av avfallsverksamhet.
Just tillsynen pekas ut som bristande, då den i stort är tillitsbaserad och bygger på att rätt information lämnas. Så ser det ut eftersom en mer kontrollerande tillsyn är betydligt dyrare, enligt Sandström.
Verket kom nyligen med en ny vägledning för hur myndigheter bör jobba mot problematiken. Där pekas bättre samverkan mellan exempelvis kommuner, länsstyrelser och polis ut som avgörande.
Att fusket resulterar i stora brottmål är ovanligt, men inom kort väcks åtal i Think Pinkhärvan, den hittills största svenska utredningen på området.
De ärenden som faktiskt hamnar hos åklagare är dock troligen toppen av ett isberg, säger Kristina Falk Strand, kammarchef vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
Vi misstänker att det finns betydligt mer av det här som vi inte hittar. Där har vi sagt att vi skulle behöva en större insats när det gäller underrättelse och spaning från polis.
Enligt Kristian Halldin på Noa pågår arbete hos polisen, bland annat genom stärkt myndighetssamarbete och deltagande i ett EU-projekt kopplat till kriminaliteten. Det sker även en översyn av straffrätten på området och ett regeringsuppdrag ska utveckla myndigheternas gemensamma insatser.
Det är ju inte en dag för tidigt att vi börjar få lite ordning och reda i arbetet här, säger han.
Stor påverkan på miljön
Avfallsbrottslighet harstor negativ påverkan på miljön och naturen.
Det kan bland annat leda till förlorade ekosystemtjänster då föroreningar lakas ut från illegala tippningar, vilket påverkar ytvatten och grundvatten. Föroreningar kan även hamna i luften i samband med bränder som ofta uppstår i ansamlingar av avfall.
Den dominerande drivkraften bakom att hantera avfall illegalt är stora ekonomiska förtjänster i kombination med låg upptäcktsrisk och låga straff.
Inom hanteringen finns en rad olika aktörer som medverkar till brottsuppläggen, däribland målvakter och oseriösa miljökonsulter som lämnar felaktiga intyg.
Lägesbilden avseende avfallsbrottslighet i Sverige är i stora delar ofullständig och osäker eftersom de statistiska underlagen är osäkra. Samhällets kostnader är omfattande men svåra att bestämma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar