Cheesecake med julig smak av saffran och pepparkaka blir succé vid vinterns luciabjudning eller glöggkalas. Den fluffiga saffransfärskost är underbar till den söta pepparkaksbottnen. Toppa gärna Din cheesecake med friska, lite syrliga frukter och bär. Bäst blir cheesecaken om den tillagas dagen innan den ska serveras.
Botten:
Sätt ett bakplåtspeppar i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor. Tryck ut smulorna i formen. Ställ i kyl och låt stelna, cirka 10 minuter.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Pressa saften av apelsinen i en liten kastrull. Koka upp och ta från värmen. Lägg ner gelatinbladen och låt dem smälta. Vispa färskost, socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig konsistens. Vispa grädden och vänd försiktigt ner i färskostsmeten. Blanda lite av färskostsmeten med apelsinsaften. Vänd sedan ner det i resterande färskostsmet. Häll smeten i formen och låt stelna 4-5 timmar i kylen. Garnera med färsk frukt.
Receptet gäller för 12 bitar
Botten:
100 gr smör
25 pepparkakor, cirka 150 gr
Fyllning:
5 gelatinblad
1 apelsin
300 gr naturell färskost
1½ dl florsocker
1 paket saffran á 0,5 gr
1 krm vaniljpulver
2½ dl vispgrädde
Garnera med:
1 clementin
¼ ananas
½ granatäpple
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar