Kåldolmar är lite pilligt att göra, men är väl värt mödan. Servera kåldolmarna med klassiska tillbehör såsom rårörda lingon och potatismos.
Skär bort hela den grova mittstocken ur kålen. Lägg kålhuvudet i en stor bunke med vatten en stund. Plocka av 20-22 blad från kålhuvudet med hjälp av en liten kniv. Koka bladen i lättsaltat vatten 4-5 minuter tills de är mjuka. Skär bort den grova mittnerven på bladen och hacka den fint. Sätt ugnen på 200°. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig tillsammans med kålhacket i 1 msk smör. Lägg lök, kålhack, mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 5 minuter. Arbeta in färs, ägg, muskot, salt och peppar. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält resten av smöret med farinsocker och soja och pensla på rullarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Koka upp grädde, vatten och buljongtärning, låt koka ihop cirka 5 minuter. Häll såsen över kåldolmarna och fortsätt grädda cirka 15 minuter.
10 portioner
2½ kg vitkål
2½ liten gul lök
7½ msk smör
2½ dl mjölk
1¼ dl ströbröd
1 000 gr blandfärs
2½ ägg
5 krm malen muskot
2½ tsk salt
5 krm svartpeppar
5 msk farinsocker
5 msk soja
5 dl vispgrädde
2½ dl vatten
1¼ tärning köttbuljong
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar