Direkt skadliga

Enligt en ny undersökning använder sig vården fortfarande av metoder som redan borde fasats ut. En del anses vara direkt skadliga för patienter.

Socialstyrelsen har för första gången undersökt hur sjukvården använder vårdåtgärder som inte rekommenderas. Åtgärderna faller inom en kategori som kallas ”icke-göra”. Enligt Sveriges Television innebär dessa behandlingar att de saknar vetenskapligt stöd, förknippas med stora kostnader och kan göra direkt skada eller ingen nytta för patienten. 

Bland de vårdåtgärder som undersökts har man bland annat upptäckt problem under behandlingen av depression och ångestsyndrom. 

Här har Socialstyrelsen konstaterat att var tredje vårdgivare fortfarande ger bensodiazepiner till patienter med ångestsyndrom för långvarig behandling. Detta trots att risken för beroende är mycket stor.

Drygt 4 000 patienter med ångestsyndrom behandlades 2021 med bensodiazepiner, vilket visar vikten av att fortsätta arbetet med att fasa ut behandlingen, säger Christina Broman, projektledare för utvärderingen, i ett pressmeddelande. 

Socialstyrelsen anser att det behövs mycket mer aktivt arbete och uppföljning för att bli av med de åtgärder som inte längre anses användbara.  

Man har också sett över varför åtgärderna fortfarande används. Enligt undersökningen så anses nyttan fortfarande vara större en riskerna. Vad som anses vara nytta är däremot oklart. 

I en del fall har patienterna haft åtgärderna under en längre period och det anses problematiskt att avsluta dem för att rekommendationerna ändras. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grattis alla Nils

Kronisk prostatit

Risotto