Krämig matjessilltårta på kavring. Denna lättlagade klassiker passar att servera till både påsk, midsommar och jul. Laga den dagen innan den ska ätas och garnera med finskuren gräslök vid servering. Matjessilltårta passar även att skära i små bitar och bjuda som tilltugg.
Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med smulorna. Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt stå i kyl cirka 15 minuter. Låt gelatinet ligga i kallt vatten cirka 5 minuter. Låt sillen rinna av och spar spadet. Skala löken. Finhacka sill och lök. Blanda sill, lök, kvarg, gräddfil, peppar, sillspad och dill. Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme, ta från värmen. Rör ner några skedar av sillblandningen i gelatinet. Vänd ner gelatinblandningen i sillblandningen. Häll blandningen i formen och låt stå i kyl minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök, rödlök och citronskal.
Receptet gäller för 8 bitar
200 gr mörk kavring
75 gr smör
Fyllning:
3 gelatinblad
1 burk matjessillfiléer à cirka 200 gr
1 rödlök
250 gr Kesella kvarg
3 dl gräddfil
½ tsk svartpeppar
3 msk sillspad
½ dl färsk dill
Garnering:
½ dl finskuren färsk gräslök
½ dl finhackad rödlök
Finrivet citronskal
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar