söndag 17 december 2023

Tungt för handeln, räkna med stora julreor

Trög försäljning och stora lager pressade handeln redan förra julen.

Efter ett år med höga priser och stigande räntor är nu läget ännu tuffare.

Det kan bli en högre andel som måste reas ut och ännu tidigare, säger detaljhandelsanalytikern Rolf Karp.

En av de största plågorna som drabbade handlarna för ett år sedan var för stora lager. Särskilt i elektronikbranschen, där 100% av butiksägarna bedömde att deras lager var för stora.

Den ekonomiska krisen väntas slå ännu hårdare mot handeln i år, enligt Handelns utredningsinstituts (HUI Research) årliga prognos, där handeln spås minska för första gången på tio år. I kronor motsvarar det ett tapp på omkring 2,5 miljarder jämfört med i fjol.

Förhoppningsvis har man tagit lärdom av förra året i att man har hunnit anpassa sina lagernivåer när det har varit en svag försäljning under hela 2023, särskilt för sällanköpshandeln, enligt Rolf Karp, analytiker på Aktiespararna.

Det är en tuffare situation det här året för hushållen med räntehöjningarna och det är nu det känns. Det kommer det göra även nästa år när nästan en femtedel av hushållen ska omsätta sina lån och då på betydligt värre räntenivåer, säger han.

Det kan däremot skilja sig åt beroende på produktsegment, vill Danske Banks detaljhandelsanalytiker Daniel Schmidt understryka.

Det som konsumenterna drar in på först, vilket man har kunnat märka under hela året, är kapitalvarorna som innebär större utgifter.

Om man tittar på lågprisprodukter så ser det ut att vara en rätt god efterfrågan, säger han.

Exempel på detta är till exempel Clas Ohlsons starka delårssiffror och Boozts omvända vinstvarning efter Black Week.

Det beror inte på att man har mer pengar i fickan men att man snarare kanske vill unna sig något, säger Daniel Schmidt.

Överlag var den stora reaveckan däremot något svagare än förra årets, om man ser till Swedbank Pay och SEBs statistik över korttransaktioner.

Syftet med reor för handeln är att bli av med varor som riskerar att bli ointressanta nästa år. När januari generellt är den sämsta månaden för detaljhandeln under hela året kommer handlarna att vilja sälja så mycket man kan innan dess, enligt Rolf Karp.

Det kan bli en högre andel som reas ut och ännu tidigare. Kanske redan veckan innan jul, säger han.

Reorna kan även dras ut på och bli längre, hela januari kan bli en enda stor reamånad, tror han.

Att de kommer att behöva bli av med sina lager i januari råder det ingen tvekan om. Men man kommer att vilja sälja till fullpris så mycket som möjligt så det kan bli så att man kommer med kampanjer och annat för att locka till sig konsumenter innan jul, säger han.

Syftet med riksbankens räntehöjningar är att hålla igen på konsumtionen för att få ner inflationen, vilket nu verkar ha slagit igenom.

2024 blir nog inte det roligaste året att vara detaljhandlare, säger Rolf Karp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Köttfärsbiffar med pepprig sås

Variera köttbullarna med våra smakrika biffar, gott med nykokt pasta till. Blanda köttfärs, vitlök, chilisås och salt till en jämn smet. For...