Covid19 ökar, så kan Du tänka

Antalet covidfall ökar i Sverige.

Den senaste månaden har antalet konstaterade fall av covid19 ökat i Sverige, med en tydlig uppgång av antalet personer som behöver sjukhusvård och även antalet avlidna i sjukdomen. 

Det är svårt att förutspå när vi når kulmen av smittspridningen, men sett till tidigare år kan vi förvänta oss att antalet fall kommer fortsätter öka i takt med att vi går längre in i vintersäsongen.

Det har under hösten kommit ett nytt, uppdaterat vaccin mot covid19 som ger ett bättre skydd mot den variant av covid19 som nu dominerar (XBB), och dess undervarianter. 

Du som är över 65 år, ingår i riskgrupp eller är gravid rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att vaccinera Dig mot covid19 inför säsongen 2023/2024. Rekommendationen gäller också Dig över 50 år som inte tidigare har vaccinerat Dig. 

Även om Du inte tillhör någon av dessa grupper kan Du vaccinera Dig, om Du vill. Vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död, men skyddar inte lika bra mot att få covid19.

Det kan vara bra att veta att Du kan ta andra vaccin i samband med vaccination mot covid19, t ex säsongsinfluensa eller pneumokocker.

Tre tips på hur Du kan skydda Dig mot covid19

Vaccination mot covid19 är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död.

Coronavirus smittar i första hand genom nära kontakt mellan människor och genom droppsmitta. Tvätta händerna ofta, samt hosta och nys i armvecket.

Covid19 smittar mest i början av sjukdomsförloppet, även om Du inte känner Dig så sjuk. Det finns inte längre någon allmän rekommendation om att stanna hemma om Du har covid19, utan det är upp till varje person att besluta utifrån hur man mår. 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning