Kålrotslåda är en traditionell rätt som ofta serveras på julbordet i Finland. Kålroten kokas mjuk, för att sedan blandas med gädde, ströbröd, ljus sirap, malen ingefära och muskotnöt. Kålrotslådan gratineras med ett täcke av ströbröd och lite smör. Ett gott vegetariskt inslag på julbordet.
Värm ugnen till 175°. Skala och skär kålrötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Blanda grädde, ströbröd, sirap och kryddor i en bunke. Lyft upp kålrötterna med en hålslev. Behåll kokspadet. Mixa kålrötterna med en stavmixer. Blanda kålrotsmoset med gräddblandningen. Vispa upp ägget och blanda ner i bunken. Tillsätt lite av det sparade kokvatnet. Det ska bli ett ganska löst mos. Smaka av med salt och peppar. Häll upp kålrotsmoset i en ugnssäker form, cirka 20x30 cm. Strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda kålrotslådan i cirka 2 timmar.
10 portioner
1⅔ kg kålrötter
5 dl vispgrädde
3⅓ dl ströbröd
1⅔ dl ljus sirap
3⅓ tsk malen ingefära
5 krm malen muskot
Nymalen svartpeppar
3⅓ tsk salt
1⅔ ägg
3⅓ msk ströbröd
83⅓ gr smör
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar