Kålrotslåda

Kålrotslåda är en traditionell rätt som ofta serveras på julbordet i Finland. Kålroten kokas mjuk, för att sedan blandas med gädde, ströbröd, ljus sirap, malen ingefära och muskotnöt. Kålrotslådan gratineras med ett täcke av ströbröd och lite smör. Ett gott vegetariskt inslag på julbordet.

Värm ugnen till 175°. Skala och skär kålrötter i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Blanda grädde, ströbröd, sirap och kryddor i en bunke. Lyft upp kålrötterna med en hålslev. Behåll kokspadet. Mixa kålrötterna med en stavmixer. Blanda kålrotsmoset med gräddblandningen. Vispa upp ägget och blanda ner i bunken. Tillsätt lite av det sparade kokvatnet. Det ska bli ett ganska löst mos. Smaka av med salt och peppar. Häll upp kålrotsmoset i en ugnssäker form, cirka 20x30 cm. Strö över ströbröd och klicka på smör. Grädda kålrotslådan i cirka 2 timmar.

10 portioner

1⅔ kg kålrötter

5 dl vispgrädde

3⅓ dl ströbröd

1⅔ dl ljus sirap

3⅓ tsk malen ingefära

5 krm malen muskot

Nymalen svartpeppar

3⅓ tsk salt

1⅔ ägg

3⅓ msk ströbröd

83⅓ gr smör



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning