tisdag 23 september 2025

Ingefärskladdkaka med apelsingrädde

Underbar kladdkaka med smak av syltad ingefära. Kakan serveras med vispad grädde som smaksatts med bitar och skal av apelsin.

Receptet gäller för 8 bitar

100 gr smör

2 ägg

3 dl strösocker

1½ dl vetemjöl

1½ tsk vaniljsocker

3 msk kakao

2 msk finhackad syltad ingefära

Apelsingrädde:

1 apelsin

3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Bryn smöret i en kastrull, observera att det inte bara ska smälta utan få en brun färg. Låt svalna något. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, kakao och ingefära. Häll i smöret och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna. Riv skalet från apelsinen och skala den sedan med en kniv, skär ut hinnfria klyftor och skär dem i bitar. Vispa grädden och vänd ner apelsinskal och bitar. Servera kakan med apelsingrädden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Prinsessan Christina blev inte inbjuden till Nobelfesten

Prinsessan Christina och maken Tord Magnuson lyste med sin frånvaro på Nobelfesten, efter nästan ett halvt sekel som trogna gäster. Nu berät...