En riktig färg- och smakfest. Variera med den fisk du får tag i eller som är aktuell för säsongen.
10 portioner
2½ kuvert saffran
2½ apelsin
7½ bananschlottenlökar
5 vitlöksklyftor
7½ morot
2½ fänkål
5 msk smör- och rapsolja
2½ msk fänkålsfrön
2½ tsk torkad timjan
5 msk tomatpuré
5 dl vitt vin
5 msk skaldjursfond
2½ liter vatten
1 000 gr krossade tomater
750 gr torskrygg
750 gr lax
2½ kg färska blåmusslor
Salt och svartpeppar
2½ kruka färsk timjan
Rouille:
2½ vitlöksklyftor
5 skivor formbröd
2½ tsk vitvinsvinäger
2½ paket saffran
2½ krm cayennepeppar
2½ dl majonnäs
5 dl crème fraiche paprika & chili
Blanda saffran med 2 msk apelsinjuice och finrivet skal. Ställ åt sidan. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Ansa fänkålen och skär ner i mindre bitar. Hetta upp en stor, vid kastrull med smör- och rapsolja. Fräs lök, morötter och fänkål i 3 minuter. Tillsätt fänkålsfrön, torkad timjan och tomatpuré. Fräs i ytterligare 3 minuter och häll i vinet. Reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt skaldjursfond, vatten och krossade tomater. Koka upp och sjud på medelvärme. Borsta bort eventuell sand och grus från musslorna och ta bort skägget. Skölj musslorna noga under kallt vatten och släng de som inte stänger sig. Lägg i musslorna i soppan låt de koka cirka 5 minuter. Lyft bort de musslor som inte öppnat sig. Skär fisken i jämnstora bitar och lägg ner i soppan. Sjud tills fisken precis är klar. Häll i apelsinsaften med saffran och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med färsk timjan.
Rouille:
Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skär brödet i mindre bitar. Mixa vitlök och bröd tillsammans med vinäger, kryddor och majonnäs. Vänd i crème fraiche och servera till sydfransk fiskgryta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar