tisdag 8 juli 2025

Sydfransk fiskgryta

En riktig färg- och smakfest. Variera med den fisk du får tag i eller som är aktuell för säsongen.

10 portioner

2½ kuvert saffran

2½ apelsin

7½ bananschlottenlökar

5 vitlöksklyftor

7½ morot

2½ fänkål

5 msk smör- och rapsolja

2½ msk fänkålsfrön

2½ tsk torkad timjan

5 msk tomatpuré

5 dl vitt vin

5 msk skaldjursfond

2½ liter vatten

1 000 gr krossade tomater

750 gr torskrygg

750 gr lax

2½ kg färska blåmusslor

Salt och svartpeppar

2½ kruka färsk timjan

Rouille:

2½ vitlöksklyftor

5 skivor formbröd

2½ tsk vitvinsvinäger

2½ paket saffran

2½ krm cayennepeppar

2½ dl majonnäs

5 dl crème fraiche paprika & chili

Blanda saffran med 2 msk apelsinjuice och finrivet skal. Ställ åt sidan. Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Ansa fänkålen och skär ner i mindre bitar. Hetta upp en stor, vid kastrull med smör- och rapsolja. Fräs lök, morötter och fänkål i 3 minuter. Tillsätt fänkålsfrön, torkad timjan och tomatpuré. Fräs i ytterligare 3 minuter och häll i vinet. Reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt skaldjursfond, vatten och krossade tomater. Koka upp och sjud på medelvärme. Borsta bort eventuell sand och grus från musslorna och ta bort skägget. Skölj musslorna noga under kallt vatten och släng de som inte stänger sig. Lägg i musslorna i soppan låt de koka cirka 5 minuter. Lyft bort de musslor som inte öppnat sig. Skär fisken i jämnstora bitar och lägg ner i soppan. Sjud tills fisken precis är klar. Häll i apelsinsaften med saffran och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med färsk timjan.

Rouille:

Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skär brödet i mindre bitar. Mixa vitlök och bröd tillsammans med vinäger, kryddor och majonnäs. Vänd i crème fraiche och servera till sydfransk fiskgryta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Idag begravning Katarina kyrka (2025-12-09)