Fortsätt till huvudinnehåll

Värdar vill chockhöja hyrorna med 15%

Drygt 15% i hyreshöjning nästa år. Det rekordhöga budet har fått Hyresgästföreningen att gå i taket. Fastighetsägarna anser att det är en nödvändighet.

Hushållen tror på högre bostadspriser igen.

Ganska rimligt, säger organisationens vd.

Striden har knappt lagt sig om årets hyror för 1,5 miljoner hushåll innan förhandlingarna om 2025 drar i gång. Utgångsbudet från Fastighetsägarna, som företräder privata fastighetsägare till 400 000 bostäder, är 15,4%.

För 2024 landade höjningen i snitt på 5,2%. Begäran från Fastighetsägarna var då runt 12%.

Samtidigt är hyran för nästan 300 000 hyresgäster klara för nästa år i tvåårig överenskommelser. I snitt är höjningen 4,5%.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef för Hyresgästföreningen, anser att Fastighetsägarna är “helt fel ute” med sitt nya bud och att de saknar förhandlingsvilja.

Är man en ansvarstagande part på hyresmarknaden går man inte ut med den typen av siffra. Det kommer att märkas för det kommer att vara många fastighetsägare som inte kommer att kräva de nivåerna.

Förhandlingarna ska vägledas av en överenskommelse som de tre parterna Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen enades om 2022. Grunden är samsyn om det ekonomiska läget. Men Fastighetsägarna har anklagat Hyresgästföreningen för att inte följa den.

Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, uppger att de använt överenskommelsen för att komma fram till sitt bud, men att de inte väntar sig att få hela ökningen.

Att vi utgår från den är ganska rimligt i sig. Sedan får vi ha en förhandling kring hur mycket som de som faktiskt bor ska betala och hur mycket som ska absorberas av branschen, säger han.

Förra förhandlingen ändrades spelreglerna för privata hyresvärdar. Då infördes oberoende skiljemän som kan lämna en rekommendation till parterna om hyran när förhandlingen kraschat.

Över 4 300 fastighetsägare involverade en skiljeman. Hyresgästföreningen anklagar dem för att testa systemet i hopp om högre höjningar, något Fastighetsägarna slår ifrån sig.

Parterna har stått väldigt långt ifrån varandra och vi tycker att vi har rört oss mer i förhandlingarna än vad de har gjort. Kommer man inte överens finns detta som ventil, säger Ljunggren.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp