Flan är Spaniens nationaldessert och smakar ljuvligt av apelsin. Desserten påminner om en Crème caramel. Låt sockret blir riktigt brunt i stekpannan innan Du täcker formarna.
Sätt ugnen på 150° eller 135° varmluft. Koka upp mjölken och låt den svalna. Häll socker och vatten till karamell i en stekpanna. Koka på hög värme tills sockret är gulbrunt, cirka 4 minuter. Häll karamellen i små ugnssäkra formar en i taget och vrid snabbt formarna så kanterna täcks av karamell. Vispa ihop ägg, äggulor, salt, socker, apelsinskal och mjölk. Häll det i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt kallna och stå i kyl minst 2 timmar. Stjälp upp på assietter och servera.
Receptet gäller för 8 portioner
8 dl lantmjölk
4 ägg
4 äggulor
2 krm salt
4 msk strösocker
Rivet skal av 1 apelsin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar