Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj.

Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Vaniljsås

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart.

Receptet gäller för 6 portioner

3 dl vetemjöl

3 msk strösocker

100 gr smör

Fyllning:

4 äpplen

½ dl strösocker

1 tsk malen kanel

Till servering, klassisk vaniljsås:

½ vaniljstång

2 dl mjölk

3 dl vispgrädde

2 äggulor

2 msk strösocker

2 tsk potatismjöl






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Förmaksflimmer

Sepsis, blodförgiftning