Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj.
Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Vaniljsås
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart.
Receptet gäller för 6 portioner
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 gr smör
Fyllning:
4 äpplen
½ dl strösocker
1 tsk malen kanel
Till servering, klassisk vaniljsås:
½ vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar