Muhammara är en smakrik paprika- och valnötsröra som har sitt ursprung i Syrien. Den passar utmärkt som dipp till grönsaker och bröd och serveras ofta som meze. Den är även god som sås till kyckling- och grönsaksrätter. Anpassa chili flakesmängden efter hur stark Du vill ha Din muhammara.
Värm ugnen till 200°. Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Tillaga högt upp i ugnen cirka 30 minuter, tills paprikorna är mjuka och blivit brända på skalet. Lägg paprikorna i en kastrull och sätt på ett lock. Låt svalna. Detta gör att det är enklare att skala paprikorna. Dra bort skalet på paprikorna. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg paprikor och vitlök i en mixerbunke. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop. Smaka av med salt. Servera muhammara som dipp till kyckling, ost, grönsaker eller som gott tillbehör på mezebordet.
4 dl
4 röda paprikor
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl rostade valnötter
1 msk citronsaft
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar