tisdag 18 juni 2024

Muhammara

Muhammara är en smakrik paprika- och valnötsröra som har sitt ursprung i Syrien. Den passar utmärkt som dipp till grönsaker och bröd och serveras ofta som meze. Den är även god som sås till kyckling- och grönsaksrätter. Anpassa chili flakesmängden efter hur stark Du vill ha Din muhammara.

Värm ugnen till 200°. Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Tillaga högt upp i ugnen cirka 30 minuter, tills paprikorna är mjuka och blivit brända på skalet. Lägg paprikorna i en kastrull och sätt på ett lock. Låt svalna. Detta gör att det är enklare att skala paprikorna. Dra bort skalet på paprikorna. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg paprikor och vitlök i en mixerbunke. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop. Smaka av med salt. Servera muhammara som dipp till kyckling, ost, grönsaker eller som gott tillbehör på mezebordet.

4 dl

4 röda paprikor

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

2 dl rostade valnötter

1 msk citronsaft

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

1 tsk salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar. Av Stockholms totalt...