Fortsätt till huvudinnehåll

Allt fler drabbas av bedrägerier

Medan många seniorer njuter av sin välförtjänta pensionstid, finns det en mörk sida där de ständigt är utsatta för lurendrejerier och ekonomiska bedrägerier.

Bedrägeriförsök mot pensionärer har blivit en allt vanligare företeelse i dagens samhälle.

Med en kombination av ökad digitalisering och nya kriminella metoder riktas dessa bedrägerier ofta mot en av de mest sårbara grupperna i samhället.

Pensionärers utsatthet för bedrägerier har nått oroande nivåer. En ny undersökning från Pensionärernas Riksorganisation (PRO) visar att tre av tio pensionärer, eller 29%, har blivit utsatta för minst ett bedrägeriförsök under det senaste året.

Dessutom har en av tio pensionärer blivit drabbade flera gånger. En siffra som pekar på en skarp ökning av bedrägeriförsök riktade mot en av samhällets mest utsatta grupper.

PROs Pensionärsbarometer undersöker medlemmarnas syn på viktiga frågor. Resultaten är baserade på svar från cirka 34 000 pensionärer över hela landet.

Åsa Lindestam, ordförande för PRO, uttrycker stark oro över utvecklingen.

Hur många fler pensionärer ska behöva förlora sina livsbesparingar innan vi ser krafttag från regeringen och bankerna. Det räcker inte med informationskampanjer, nu är det dags att lagstifta om krav på förebyggande åtgärder och att bankerna ska ersätta sina kunder om deras tjänster inte är tillräckligt säkra, säger Lindestam.

Hennes uttalande belyser även ett akut behov av konkreta åtgärder för att skydda pensionärernas ekonomi.

För den som drabbas av bedrägerierna är det inget mindre än en katastrof, och anmälningarna bara ökar och ökar. Men alldeles för få brott blir uppklarade och ännu färre får tillbaka sina pengar. Det är inte rimligt att pensionärernas besparingar ska fortsätta finansiera kriminell verksamhet på det här sättet, förklarar Lindestam.

Det är tydligt att det finns ett behov för både starkare lagstiftning och även ett ökat ansvar från bankernas sida för att skydda pensionärer från denna växande brottslighet.

Samhället måste agera nu för att säkerställa att våra äldre inte fortsätter att falla offer för bedrägerier och därför förlora sina livsbesparingar.

PRO tipsar vad pensionärer kan göra för att skydda sig mot bedrägerier:

Logga aldrig in på Din internetbank på uppmaning av någon som kontaktar Dig

Lämna aldrig ifrån dig svarskoderna från Din bankdosa

Legitimera Dig inte på nätet för någon som ringer upp Dig

Radera Dina uppgifter på sajter som Hitta och Eniro 

Var sunt skeptisk till oväntade kontakter och erbjudanden som känns för bra för att vara sanna

Även om Du blir utsatt för ett bedrägeri, finns det några viktiga steg att följa:

Kontakta Din bank omedelbart

Polisanmäl alltid händelsen på 114 14

Sök stöd i Din närhet, berätta för en vän eller närstående vad Du har varit med om

Brottsofferjouren erbjuder gratis stöd till brottsutsatta, vittnen eller anhöriga och nås på 116 066



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp