Fortsätt till huvudinnehåll

Högtryck räddar midsommarvädret

Prognosen har varit osäker tidigare. Men nu ser det ut att bli sol på midsommarafton, i nästan hela landet.

Partytältet som många kanske funderat på om det regnar behövs nog mest för att skydda från solen, säger Erik Höjgård-Olsen på SMHI.

Blir det sillunch ute?

Eller måste hela sällskapet vara berett på att plötsligt springa in för att himlen öppnar sig?

Efter en något osäker prognos tidigare i veckan vågar SMHI nu utlova solsken för stora delar av landet och temperaturer uppemot 25 grader på sina håll.

Under natten har en högtrycksrygg vuxit in över stora delar av landet. Den ger soligt väder under torsdagen, och på midsommarafton, säger meteorologen Erik Höjgård-Olsen.

Vi har gått och väntat på den här högtrycksryggen och det har varit osäker på hur långt upp i landet den skulle nå. Men nu är den här.

Högtrycket ser åtminstone inledningsvis på midsommarafton ut att ge soligt väder i södra halvan av Sverige och i Norrlands kustlandskap.

I Norrlands inland och fjälltrakterna börjar dagen dock rätt molnigt enligt SMHIs prognos. Längs kusten från Luleå och norrut kan det sedan också bli fråga om några eftermiddagsskurar.

Men under dagen håller det soliga vädret i sig i södra halvan av landet. I Svealand, framför allt de de östra landskapen, och Dalarna bildas det en del stackmoln. De kan väl växa till sig lite, men det ser inte ut släppa ifrån sig någon nederbörd.I Värmland och söderut över Götaland ser midsommarafton ut att hålla sig solig fram till kvällen.

För den som gillar värme och sol ser prognosen dessutom riktigt lovande ut även för nästa vecka då en ny högtrycksrygg anländer med temperaturer runt 25 grader.

Men det kommer ett litet bakslag emellan.

Ett lågtryck som är på väg norrut från kontinenten gör att prognosen för midsommardagen innehåller regn på många håll.

Hela Götaland och Svealand får räkna med passerande regn och inbäddat kan det kanske förekomma lite kraftigare nederbörd, säger Erik Höjgård-Olsen.

Men det blir ju ganska tillfälligt, för redan på söndag rör sig regnet bort igen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smulpaj med äpple

Klassisk smulpaj med äpple. En oemotståndlig efterrätt att bjuda med hemlagad vaniljsås, grädde med lite vaniljsocker i eller kvarg med smak av vanilj. Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor och blanda med socker och kanel i en ugnssäker form. Fördela smuldegen över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Vaniljsås Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 minuter. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. Klart. Receptet gäller för 6 portioner 3 dl vetemjöl 3 msk strösocker 100 gr smör Fyllning: 4 äpple

Chucho Valdés får världen att lyssna till Kuba

Chucho Valdés är kubansk pianist, bandledare, kompositör och arrangör. Här med sin batátrumma. Chucho Valdés har fått elva Grammy, senast för bästa latin jazz-album. I april spelar han på Selamfestivalen i Stockholm, staden där hans far och läromästare Bebo Valdés satt bortglömd i trettio år. Genom åren, han är 78 idag, har pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Chucho Valdés arbetat med mängder av artister, musiker och projekt. Det mest kända är Irakere, som satte afrokubansk jazzrock på världskartan. I drygt trettio år ledde han denna supergrupp från Kuba. I sitt senaste projekt, ”Jazz Batá” , har han skalat ned sättningen till piano, kontrabas, congas och batá. Det är afrikanska ”talande” handtrummor som används i den kubanska santería-religionens heliga riter.

Risotto

Här kommer ett recept på en krämig och lyxig risotto, en italiensk maträtt som uppskattas av alla. Den här rätten passar utmärkt till middag och är dessutom enkel att variera. Konsten att lyckas med en risotto är att välja rätt ris. Både Arborio eller carnaroliris passar utmärkt. Smaka av risotton med salt och peppar innan servering. Koka upp buljongen och varmhåll under tiden Du lagar risotton. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme 8-10 minuter. Rör i riset och fräs ytterligare 5 minuter under omrörning tills det är lite genomskinligt. Höj värmen något. Tillsätt vin och ett par dl av den varma buljongen. Rör ofta i grytan. När vätskan kokat bort och riset ser ut som en lösare gröt är det dags att hälla på lite buljong till. Fortsätt hälla på buljong och röra ofta tills vätskan är slut och riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna. Ta från värmen. Rör i resten av smöret och osten. Smaka av risotton med salt och pepp