torsdag 20 juni 2024

Glad midsommar med ny sill och maskrossnaps

Julgrisen, nyårshummern och påskharen får ursäkta, men frågan är om något slår midsommaren som ljuvlig mathelg,

Primörerna är färdigvuxna, strömmingen lekmogen och romstinn (men mer och mer sällsynt, dessvärre) och jordgubbarna stora, mogna och saftiga.

Dessutom kan man sitta ute och äta. Förhoppningsvis. Det ska i alla fall mycket regn och kyla till för att vi dukar upp midsommarbuffén inomhus.

Förutom de vanliga klassikerna, inlagd sill, Jansson inkokt lax och strömmingslåda etc, brukar vi prova någon ny sillsort varje år.

Vi var nämligen hos vår granne tomatdrottningen häromkvällen och fick en dip som hon skapat själv, och som var alldeles enastående. Därtill enkel att göra.

Jättegod att doppa chips i, men jag tror att den skulle kunna vara en helt underbar bas till sommarens bästa sill.

Så här ser receptet ut:

Cirka 0,5 dl majonnäs

Cirka 0,5 dl smetana

Cirka 30 blad ramslök, finhackad

1 tsk srirachasås 

0,5 tsk flytande honung

Lite salt och lite peppar

Blanda runt och låt stå ett par timmar.

Om man inte har tillgång till ramslök föreställer jag mig att man kan använda  en riven klyfta vitlök och lite finhackad salladslök (det gröna). Ska fråga tomatdrottningen.

Som sagt, det blir en härlig dipröra, men nu ska vi prova att vända ner bitar av inlagd sill och låta det stå och dra över natten.

En annan nyhet för i år maskrossnapsen. En rejäl näve maskrosblommor har fått dra i brännvin i två veckor med lite citronskal och en knivsudd honung och ska premiärsmakas på midsommarafton. Förväntningarna är skyhöga.

Ska även prova en hemgjord rabarbersnaps, är övertygad om att den kommer att sitta som en smäck till sillarna.

Annars skruvar vi inte till midsommarmaten eller dryckerna för mycket. Det traditionella brukar vara svårt att övertrumfa.

Glad och god midsommar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Toaletter för miljoner försvinner från Stockholm

Stockholm byggde moderna offentliga toaletter för 46 miljoner kronor. Nu ska de flesta ersättas, trots att de fungerar. Av Stockholms totalt...