Parternas samarbete höjer pensioner
Tjänstepensionen blir allt viktigare i det totala beloppet. Ett av de största avtalen inom tjänstepension är ITP som omfattar 2,7 miljoner privatanställda inom tjänstesektorn och 37 000 företag med kollektivavtal.
En ny rapport har tagits fram av Collectum och arbetsmarknadens parter, PTK och Svenskt Näringsliv, som beskriver fördelarna med ITP. Enligt rapporten får man mer tjänstepension för varje inbetalad krona. ITP bidrar således till ökad välfärd och belastar samtidigt allmännyttan mindre.
En av fördelarna är att vissa försäkringar och skydd som ingår i tjänstepensionen kompletterar Försäkringskassans ersättning på ett fördelaktigt sätt, till exempel sjukförsäkring.
Avgifterna inom ITPs tjänstepension har pressats kraftigt och anslutna får i regel ut mer tjänstepension än de skulle haft haft om den vore knuten till den öppna marknaden.
Arbetsmarknadens parter har genom återkommande upphandlingar bidragit till bättre villkor och högre pensioner, konstaterar Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv för Tidningen Näringslivet.
Enligt Ingvar Backle har nio av tio svenskar som arbetar någon form av tjänstepension, oftast genom kollektivavtal. Tjänstepensionen ITP administreras av Collectum i ett avtal med Svenskt Näringsliv och PTK. 2023 betalade svenska företag in 60 runt miljarder kronor till ITP, vilket är en ansenlig summa.
Bo Könberg ledde arbetsgruppen som tog fram riktlinjer för det nya pensionssystemet som klubbades igenom för 30 år sedan i riksdagen. Han anser att det bästa var livsinkomstprincipen, alla intjänade pengar skulle räknas in i den grundade pensionsinkomsten. I botten skulle det finnas en garantipension för de minst bemedlade.
Bo Könberg menar samtidigt att arbetsgruppen var lite väl optimistiska när de antog att 100% av alla anställda skulle omfattas av tjänstepension, något som inte infriats.
Det var 80–90% av löntagarna som hade tjänstepension och när vi valde nivån i det allmänna systemet spelade det såklart en stor roll att många fick 4-5% mer i tjänstepension. Om vi antagit situationen annorlunda, hade vi valt en högre nivå i det allmänna systemet än den som nu blev. Vi var nog lite väl optimistiska när vi trodde att alla svenskar skulle omfattas av tjänstepension, berättar han för Svenskt Näringsliv.
Kommentarer
Skicka en kommentar