onsdag 19 juni 2024

Klåda i underlivet

Klåda i underlivet är vanligt och kan bero på olika saker. Klådan går oftast över av sig själv. Ibland kan Du behöva behandla den med receptfria läkemedel. Klådan kan ibland bero på en könssjukdom. Då behöver Du få behandling.

Det är vanligt att det kliar runt slidöppningen och på blygdläpparna och ibland bak mot ändtarmsöppningen. Ibland kan Du se att huden är röd och svullen, eller att Du har små utslag. Det röda syns bättre på ljusare hud än på mörkare.

Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på Dig:

Du har klåda som inte har gått över efter fem dagar

Du har utslag eller vårtor i underlivet som kliar

Du tror att du har svamp i underlivet och har använt receptfria läkemedel mot det utan att bli bättre

Du har behandlat svamp i underlivet med receptfria läkemedel två gånger det senaste halvåret

Ring telefonnummer 1177 om Du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan Du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var Du kan söka vård.

Det räcker att tvätta sig i underlivet en gång om dagen, annars kan vattnet torka ut slemhinnorna.

Använd olja i stället för tvål när Du tvättar Dig. Stryk på olja och torka bort den innan Du duschar. Då blir Du ren av oljan och skyddar Dig mot vattnet. Du kan prova exempelvis barnolja eller intimolja som finns att köpa på apotek. 

Även oljor som används vid matlagning fungerar bra, t ex olivolja eller solrosolja. Oljan kan även lindra klådan.

Undvik att duscha in vatten i slidan.

Det kan också kännas skönt att använda kläder som inte sitter åt om det kliar.

Använd inte tampong när Du blöder väldigt lite vid mens eller bara har flytningar. Tamponger torkar ut slemhinnorna.

Du som har haft svamp i underlivet tidigare och känner igen symtomen kan behandla infektionen med receptfria läkemedel mot svamp. De finns i olika former och Du kan köpa dem på ett apotek.

Kondom och femidom är de bästa skydden mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om Du har vaginala eller anala samlag. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den används under hela samlaget.

Det kan också vara bra att använda glidmedel. Om Du är för torr under samlaget kan det klia och svida efteråt.

Kom ihåg att även använda kondom, femidom eller slicklapp om Du delar sexleksaker som en dildo eller en vibrator med någon annan. En slicklapp är en liten duk av gummi eller plast. Du lägger den över området Du ska slicka.

Det är också bra att använda kondom eller slicklapp om Du har munsex.

Använd en ren och vass rakhyvel och mycket rakgel eller raklödder om Du rakar Dig i underlivet. Det är bättre för huden att raka medhårs än att raka mothårs.

Det brukar kännas skönt att smörja med en oparfymerad mjukgörande kräm efteråt. Det kan också minska risken för inflammerade hårsäckar.

Undvik att raka Dig under en period om Du får mycket besvär, så att huden får vila.

En gynekolog eller en barnmorska kan göra en gynekologisk undersökning. Då kan han/hon ofta se vad klådan beror på.

Du kan bli undersökt på en gynekologisk mottagning, en ungdomsmottagning eller på en hud- och könsmottagning.

Du kan köpa receptfria läkemedel mot svamp på ett apotek. Läkemedlen finns i olika former.

Du får behandling om klådan beror på en könssjukdom.

Det finns flera läkemedel för Dig som är i klimakteriet och besväras av att det känns torrt i underlivet. Prova en receptfri kräm eller slidpiller som innehåller svagt östrogen. 

Hudsjukdomar som eksem smittar inte. Det är ovanligt att svamp i underlivet överförs vid sex. Kondylom och herpes kan däremot överföras vid sex.

Graviditet kan tillfälligt ändra bakteriebalansen i underlivet. Det är t ex vanligt att få svamp under graviditeten. Prata med Din barnmorska om Du har besvär.

Det kan finnas många orsaker till att det kliar i underlivet.

En orsak till klåda är infektioner, oftast svamp i underlivet. Det ger en plötslig, stark klåda, svullnad och rodnad i underlivet. Det kan klia och svida under eller efter vaginala samlag.

Könssjukdomar som kondylom eller herpes i underlivet kan också göra att det kliar.

Det finns även vissa hudsjukdomar som kan orsaka klåda i underlivet. Eksem och lichen sclerosus är exempel på sådana hudsjukdomar.

Springmask, skabb eller flatlöss kan också ge klåda i underlivet.

Du kan få röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer om Du rakar underlivet. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som annars skyddar mot att bakterier får fäste där.

Ibland kan det klia för att Du har en överkänslighet mot olika material, men det är mycket ovanligt. Det kan t ex vara material i trosskydd och bindor eller latex i kondomer. En del reagerar på tvättmedel, sköljmedel eller tvål.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning Du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska få vara delaktig i Din vård. För att kunna vara det behöver Du förstå informationen som Du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska t ex få information om behandlingsalternativ och hur länge Du kan behöva vänta på vård. 

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om Du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om Du t ex har en hörselnedsättning. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Grattis Tommy på Din 74 årsdag